loader
Foto

Un nou episod din universul cunoașterii, sâmbătă la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 15 septembrie, începând cu ora 19.10, la TVR 1, puteți urmări o nouă ediție a celei mai longevive emisiunii de cunoaștere, Teleenciclopedia.

 

Acest episod cuprinde un reportaj despre șase tapiserii celebre, o oprire de-a lungul Dunării, o incursiune în lumea trenulețelor de jucărie, o călătorie într-un pădure virgină din România și un popas în lumea moluștelor.

DOAMNA ȘI UNICORNUL

Cinci dintre cele șase tapiserii numite generic La Dame à la licorne (Doamna și unicornul) sunt interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri – gust, auz, văz, miros, atingere. Cea de-a șasea tapiserie poartă mesajul "À mon seul désir" (dorința proprie fiecărui om) – echivalent cu fiorul iubirii.

(w500) Tapiserie

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ

Locuitorii Parcului Naţional Lonsko Polje (Croaţia) luptă periodic cu inundaţiile de pe râul Sava. Primăvara, satul croat Čigoč și lunca Moravei din Slovacia devin raiul berzelor, terenurile mlăștinoase din Turopolje atrag turmele de porci, în vreme ce caii sălbatici de Posavina preferă pădurile riverane.

DESPRE JUCĂRII. TRENULEȚELE

Scurtă istorie a trenulețelor de jucărie – „bijuterii inginerești” care au transformat lumea, trezind admirație și pasiune.

MOLUȘTELE

Continuăm incursiunea în captivanta și uimitoarea lume a moluştelor – încrengătura ce grupează cele mai multe vietăţi marine. Trăsătura lor comună este consistenţa „flască” a corpului (numele derivă din adjectivul latinesc mollis – „moale”). Unele sunt sedentare, permanent fixate pe un suport; altele, se deplasează lent ori, dimpotrivă, foarte rapid !

OCHIUL BEIULUI ȘI CASCADA BEUȘNIȚA

În județul Caraş-Severin, în partea de sud a Munţilor Aninei, se află unul dintre puținele locuri rămase încă virgine: Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, cu misterioasele sale comori naturale: Ochiul Beiului și Cascada Beușnița.

Această ediție este reluare din 17 februarie 2018 și poate fi urmărită online, în livestreaming, pe TVR+.

Producător:  OANA HAŞEGAN 
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...