loader
Foto

Un jurnalist de război la "Mic Dejun cu un campion": Adelin Petrişor

"Vreau să fiu reporter, nu şef’’, a spus Adelin Petrişor în întâlnirea sa cu Daniela Zeca Buzura. Experienţe sale unice au fost povestite fără nicio reţinere, cu o seriozitate de multe ori amară dar şi cu amuzament sâmbătă, 18 mai, de la ora 10.00.

 

Adelin Petrişor, jurnalist TVR, este unul dintre cei mai titraţi reporteri de război din România, un om recunoscut internaţional pentru reportajele sale exclusive difuzate chiar în timpul desfăşurării unor evenimente de maximă gravitate şi pericol. Cu o carieră de reporter care acoperă peste douăzeci şi cinci de ani de activitate, în cele mai fiebinţi şi instabile zone de conflict din lume, Adelin Petrişor este fără îndoială un jurnalist matur şi experimentat, îndrăgostit de meserie care a pus mai presus de viaţa personală - asupra căreia păstează o notabilă discreţie – vocaţia de a fi mereu în primele rânduri.

Jurnalistul de teren, şi, mai ales, din zonele de conflict,  Adelin Petrişor este un combatant aflat mereu în acelaşi pericol ca şi militarii de pe câmpul de luptă. Ceea ce-l diferenţiază pe un jurnalist de altul, indiferent de naţie, este atitudinea, felul în care ajunge la informaţie, cum ’’speculează’’ conjunctura pentru ca noi, telespectatorii din lumea întreagă să avem acces rapid şi obiectiv la evenimentele aflate în derulare. Munca sa nu este doar o relatare seacă, ci o sinteză, cunoştinţe ample asupra politicilor regionale, psihologiei colective, tacticilor de război, într-un cuvânt, un complex de condiţionări, nelipsit de elementul surpriză care poate răsturna în orice clipă situaţia.

(w882)

Abilităţile de comunicare, stăpânirea de sine, curajul, conştiinţa şi performanţa profesională, devoţiunea, camaraderia, analiza justă a situaţiei din teren, diplomaţia, toate acestea conturează profilul unui bun jurnalist căruia Adelin Petrişor i se înscrie fără nicio rezervă.

A debutat în meserie la radio, în 1994, trecând apoi prin redacţiile mai multor posturi de televiziune. Astăzi este unul dintre jurnaliştii de bază ai Departamentului de Ştiri din TVR. A însoţit trupele româneşti în zonele de conflict cele mai periculoase. A transmis în direct din teatrele de război din Irak, Afganistan, Israel, Liban, Albania, Algeria şi nu numai. Iar în timpul ofensivei americane din Irak, în 2003, a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. Binecunoscut staff-ului american, bucurându-se de o binemeritată apreciere, în 2006 a reuşit să realizeze un reportaj din închisoarea de maximă securitate de la Guantanamo unde erau încarceraţi teroriştii cei mai căutaţi de pe planetă. În 2013 s-a numărat printre puţinii reporteri acceptaţi de regimul dictatorial din Coreea de Nord să facă câteva reportaje din această zonă închisă pentru cea mai mare parte a presei internaţionale.

(w882)

Printre personalităţile marcante cărora le-a luat interviuri în exclusivitate se numără: Yasser Arafat – liderul palestinian, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu – premierul Israelului, Valentino Rossi, ayatolahul Mohamed Fadlallah – liderul spiritual al Hezbollah, Jaap de Hoop Scheffer - secretarul general al NATO şi mulţi alţii.

Adelin are aventura în sânge iar zborul este o pasiune a copilăriei pe care şi-a împlinit-o zburând alături de încercaţii piloţi militari români. Este de altfel şi singurul jurnalist român care a zburat cu avioane supersonice militare: MIG-21 Lancer, Eurofighter Typhoon, F-16 şi Saab-39 Gripen.

A trăit experienţe unice, multe dintre ele la graniţa dintre viaţă şi moarte. Fotografiile de pe front, mărturisirile personale sau mărturiile unora dintre subiecţii reportajelor pe care le-a realizat s-au materializat la venirea în ţară în cărţi şi albume de referinţă pentru cei care vor să se documenteze pe tema conflictelor contemporane (’’Corespondent de război’’, Editura Humanitas, 2007; "Războaiele mele", Editura Polirom, 2010; "Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară", Polirom, 2012; "Ţara cu un singur gras", Polirom, 2013).

Toate aceste performanţe i-au adus două burse de studii şi multe premii onorante: cinci distincţii ale APTR (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România), inclusiv Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj, în 2007 şi Premiul pentru documentar politic în 2009.

’’Adelin Petrişor este unul dintre colegii din televiziune cu care-mi este drag să mă întâlnesc. Nu are timp niciodată, ba, mai mult nu ne putem intersecta prea des datorită programului dar, de fiecare dată este o plăcere să-ţi dai bună dimineaţa cu tot sufletul. Aşa a fost şi la filmarea de astăzi de la Cafe Verona. De la un capăt la celălalt al confesiunii Adelin îşi retrăia emoţiile. Era vizibil. Şi nu sunt întâmplări anonime ci unele care-ţi pun curajul la încercare. Ce mi-a plăcut la el este acea lipsă de înfumurare şi de vedetism care, se pare că este o boală a notorietăţii care tinde să se extindă rapid printre oamenii de televiziune mai puţin versaţi. Nu! Adelin este acelaşi om echilibrat şi de bun simţ şi la o cafea, şi în redacţie, şi la manşa avionului şi pe câmpul de bătaie. Bravo lui!’’ – Ileana Ploscaru Panait – producătorul emisiunii.

(w882)

Difuzare TVR2: sâmbătă, 18 mai 2019, ora 10:00

Difuzare TVR3: duminică, 19 mai 2019, ora 9:00

Difuzare TVRI: luni, 20 mai 2019, ora 01:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 18 mai 2019, ora 10:00

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...