loader
Foto

Un drum pe Lună, mai accesibil decât unul de la Chişinău la Iaşi

Seria Spre Vest, spre Ţara Mamă ajunge la episodul al patrulea sâmbătă, 6 aprilie, ora 15.00

 

Avocatul Dragoş Blănaru îşi aminteşte că mai uşor era să ajungă din Chişinău pe Lună, după ce URSS-ul lansase rachete în spaţiul cosmic, decât să ajungă de la Chişinău la Iaşi. Dragoş Blănaru şi familia sa de basarabeni sunt subiectul celui de-al patrulea episod al seriei documentare Spre Vest, spre Ţara Mamă, pe care TVR 1 o difuzează sâmbăta, de la ora 15.00. Întreaga serie documentară poate fi urmărită şi pe TVR+.

România era pentru Dragoş o ţară inaccesibilă. Tatăl său reuşise însă, după demersuri sisifice, în 1977, să facă o vizită în Timişoara, la rudele rămase în ţară în timpul războiului. Gheorghe Blănaru, tatăl lui Dragoş, a plâns când a descoperit pe indicatoarele rutiere numele localităţilor scrise în alfabet latin, fiindcă el folosea alfabetul chirilic impus basarabenilor de Moscova.

„Când m-am dus la paşapoarte, ofiţerul sovietic m-a întrebat unde mă duc. I-am spus că vreau să-l revăd pe fratele meu din Timişoara. Fratele tău e la Răsărit! mi-a răspuns răstit. Acela e frate făcut de istorie, eu am în România un frate de sânge!”, îşi aminteşte perfect momentul  Gheorghe Blănaru. În prezent, familia Blănarilor locuieşte în România.

TVR 1 transmite sâmbăta, de la ora 15.00, seria documentară: Spre Vest, spre Ţara Mamă, despre basarabeni care au reuşit să se integreze în societatea românească. Filmele documentare sunt realizate de Dumitru Bădiţa.

Realizate de Dumitru Bădiţa, filmele documentare sunt despre basarabeni care au reuşit să se integreze în societatea românească. Cum au trăit basarabenii în URSS? Ce ştiau ei despre România? De ce au ales să treacă Prutul şi să se integreze în societatea românească? Sunt întrebări la care telespectatorii află răspunsuri urmărind Spre Vest, spre Ţara Mamă, o serie de documentare despre basarabeni, despre schimbările lor de identitate naţională, despre efortul lor de adaptare în ţara unde aud vorbindu-se aceeaşi limbă.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...