loader
Foto

"Un doctor pentru dumneavoastră": Stimularea imunității în sezonul rece

O nouă serie de sfaturi medicale, cu specialiştii invitaţi în studioul emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră", este programată, pentru săptămâna 21 - 24 octombrie, la TVRi şi online pe TVR+, de la ora 18.30.

 

LUNI, 21 OCTOMBRIE 2019

STIMULAREA IMUNITĂȚII ÎN SEZONUL RECE

Invitat: dr. ŞTEFAN STÂNGACIU, medic specialist medicină de familie și apifitoterapie, Preşedinte Societatea Română de Apiterapie, Preşedinte de Onoare Societatea Germană de Apiterapie

Schimbările climatice globale și cele sezoniere supun organismul la mari modificări la nivelul proceselor și mecanismelor de homeostazie. Uneori aceste schimbări solicită un consum mare de resurse interne și de energie care slăbesc organismul. Astfel, atacul microorganismelor este mai puternic iar sistemul imunitar nu mai reușeste să facă față în lupta împotriva acestora. În perioadele de schimbări sezoniere, se recomandă întărirea imunității pe cale naturală, apelând la principiile active ale plantelor medicinale și la produsele apicole obținute de la cele mai valoroase insecte ale naturii – albinele. Propolisul stimulează imunitatea corpului. S-a dovedit că este un puternic antibacterian, antiviral și antifungic, un ajutor real în lupta cu acarienii. Din antichitate, grecii i-au dat denumirea de propolis  care înseamnă „partea dinaintea cetăţii”. Fiecare tratament naturist este bine să fie administrat sub supravegherea specialistului deoarece există și contraindicații.

(w882)

LUPTA ANTICANCER

Invitat: dr. CĂTĂLIN COSTOVICI, medic primar oncologie, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator și Medicină Preventivă al Academiei Române

În ciuda progreselor, cancerul în stadiu avansat reprezintă încă o problemă atât pentru pacienți cât și pentru medici. În plus, pentru bolnavul de cancer, este o experiență înfricoșătoare cu multe necunoscute, nesiguranță și dificultăți. În prezent, se pune tot mai mult accent pe controlul aprofundat al simptomelor generate de orice tip de cancer, de monitorizarea și educarea celui afectat pentru a avea o viață mai bună și cât mai îndelungată în mijlocul celor dragi. Se acordă o atenție sporită echilibrului psihologic și spiritual al bolnavului și familiei. Educația omului în spiritul prevenției este primul pas și cel mai important în menținerea sănătății. Acest lucru se face prin adoptarea unui stil de viață optim, cu o alimentație sănătoasă, cu multă mișcare fizică, echilibrare psihică și evitarea factorilor de stres perturbatori.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

 

MARȚI, 22 OCTOMBRIE 2019

ANTIBIOTICELE ÎN ERA INFECȚIILOR MULTIREZISTENTE

Invitat: prof. dr. ALEXANDRU RAFILA, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Bucureşti, președinte al Societăţii Române de Microbiologie, membru în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății

”În anul 2050, principala cauză a deceselor va fi rezistența la antibiotice, existând riscul ca operațiile chirurgicale să fie mortale în cazul majorității pacienților din cauza infecțiilor, avertizează prof. dr. Alexandru Rafila. Suntem campioni în privința bacteriilor din spitale.” Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene și pot provoca efecte secundare neplacute cum ar fi tulburari gastrointestinale si candidoza. Utilizarea necorespunzatoare (incorect și abuz) pe o perioadă îndelungată poate determina rezistența bacteriilor la tratament. Bolile devin mai greu de vindecat iar imunitatea scade.

Din păcate, medicii recomandă cu prea multă ușurință aceste medicamente. Oamenii sunt dotați de la natură cu sisteme puternice și complexe de apărare, cel mai important fiind cel imunitar. Sângele este purtătorul unor tipuri de celule de apărare cu acțiune rapidă și eficientă în lupta cu corpurile străine care ajung în organism, dar mai ales împotriva dușmanilor naturali: bacteriile, virusurile și paraziții. Aceste celule, globulele albe, numite leucocite, sunt principalele resurse de protecție în fața infecțiilor. Atunci când bacteriile produc infecții majore, iar globulele albe nu mai fac față, este necesar să se intervină cu substanțe active antibacteriene, în limitele recomandate. Utilizarea acestora în exces poate duce la creșterea rezistenței bacteriene la antibiotic. Cum păstrăm eficacitatea antibioticelor și pentru viitor și ce legătură este între acestea și Clostridium aflăm din această ediție.

 

EXERCIȚIILE FIZICE ÎN BOLILE NEURODEGENERATIVE

Invitat: conf. dr. GEORGIANA TACHE, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie, Şef Departament de Recuperare

Se spune că bătrânețea nu există atunci când mintea omului își menține tinerețea gândirii, a dorințelor și scopurilor în viață. Întreg corpul participă la acest fenomen prin procesele de regenerare stimulate și ajutate de o alimentație potrivită, sănătoasă și de mișcare. Exercițiile fizice au un rol esențial în oxigenarea celulară, mecanismul de bază al regenerării și echilibrării proceselor de îmbătrânire, mai ales al celor care controlează acumularea de substanțe nocive la nivel citoplasmatic sau dereglarea neurotransmițătorilor care realizează procesele de la nivel neuronal. Astfel, se recomandă efectuarea exercițiilor fizice, zilnic, cel puțin 10 minute, într-un spațiu puternic oxigenat, pentru evitarea apariției bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.

(w882)

Moderator: Ana Maria Ghiur

 

MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2019

ROLUL DINȚILOR ÎN SĂNĂTATEA CORPULUI

Invitat: dr. IONUŢ LEAHU, medic stomatolog, competenţă  în implantologie orală, Clinicile dr. Leahu

Sănătatea organismului a fost întotdeauna interdependentă de cea orală, de la procesul masticației, interacțiunea maxilarelor, până la funcționarea corectă a glandelor salivare și păstrarea intactă a gingiilor și a dinților. Lipsa unui singur dinte modifică călcarea maxilarului pe mandibulă și astfel masticația devine deficitară, incorectă, cu efecte dăunătoare asupra proceselor de digestive. În final, poate duce la îmbolnăvirea sistemului gastrointestinal. Apar probleme ortodontice, cu efecte negative ale oaselor feței sau chiar a sinusurilor. Infecțiile care se produc la nivelul gingiilor și a dinților sunt factori de instalare și agravare a bolilor cardiovasculare, respiratorii, imunitare și chiar pentru instalarea unor boli mult mai grave, greu de tratat.

(w500)

 

HEPATITA, BOALĂ MILENARĂ

Invitat: conf. dr. ANCA STREINU CERCEL, UMF Carol Davila, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase ”prof. dr. Matei Balș”

Încă din antichitate, omul se confruntă cu atacul virusurilor din  categoria celor care produc hepatită. Din păcate, nu s-a reușit eradicarea bolilor hepatice produse de aceștia. România este pe primele locuri în Europa și în lume, în ceea ce privește bolile infecțioase cornice. Cea mai frecventă este cea indusă de virusul hepatitic A, numită și boala ”mâinilor murdare”, care se tratează și care, în condiții de imunizare și generare de anticorpi, nu se mai instalează. Însă, cea mai mare problemă o declanșează virusurile B și C, care produc hepatite grave și cu un procent mare de transmitere, din cauza modurilor de contaminare. Studiile au aratat ca virusul hepatic de tip B atacă mai mult populația decât virusul hepatic de tip C, cu o rată de infecție incomparabil mai mare decât contaminarea cu virusul HIV. Există și alte tulpini virale  hepatitice, mai puțin frecvente și cu efecte negative mai ușoare.

Moderator: Măriuca Mihăilescu


JOI, 24 OCT. 2019

INCONTINENȚA URINARĂ ȘI DISFUNCȚIILE ERECTILE

Invitat: dr. CRISTIAN PERSU, medic primar urologie, șef lucrari, UMF Carol Davila,  București

Incontinența urinară sau pierderea involuntară de urină este o situație rar întâlnită la bărbat , dar cu un impact major asupra vieții acestuia. Există și o incontinență urinară de efort, care apare în general la pacienții cu intervenție chirurgicală la nivelul prostatei. Pierderea incontrolabilă de urină este o situație cu un puternic impact emoțional dar și social asupra pacientului, astfel că rezolvarea acestei probleme are un efect pozitiv major asupra calității vieții. Bărbații, în special cei în etate, se pot confrunta cu tulburări de erecție temporare sau permanente. Unele disfuncții erectile se pot rezolva cu tratamente simple, însă, atunci când problema persistă, avem la îndemână tratamente moderne pentru a crește calitatea vieții și respectul de sine.

CANCERUL DE COLON, O BOALĂ TĂCUTĂ

Invitat: dr. CAMELIA BRUMĂ, medic primar , medicină de familie, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator și Medicină Preventivă al Academiei Române

Din nefericire, cancerul colorectal se înscrie pe lista afecțiunilor cu rată mare de mortalitate în întreaga lume, pentru ambele sexe, încă de la vârste tinere, mai ales din cauza lipsei simptomatologiei în primele stadii de dezvoltare. Tumorile de la nivelul intestinului gros nu generează semne îngrijorătoare la început, ci în ultimele stadii ale bolii.  Primele reacții ale pacientului nu indică direct existența acestora. Diagnosticarea corectă vine cu întârziere și de multe ori, fără a mai putea face ceva. De aceea este foarte important să se dea atenție fiecărei modificări care poate apărea la acest nivel și să se apeleze la medic de la primele semne. S-au identificat cel puțin 6 semne ale efectelor tumorilor colonice asupra organismului, de la modificări în consistența materiilor fecale, incapacitatea de a le elimina în ciuda senzațiilor, sângerările în timpul defecației, durerile abdominale și lista continuă. O ediție în care dezbatem cum depistăm cancerul de colon.

Moderator: Ana Maria Ghiur

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.

Ne găsiți și pe : https://www.facebook.com/Undoctorpentrudumneavoastra/.

***
Partenerii emisiunii:

(w100) HofigalHofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...