loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Omul are dreptul la alinarea durerii

În perioada 6-9 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 18:30, zilnic de luni până joi, "Un doctor pentru dumneavoastră" vă aduce ediții în care puteți asculta din nou recomandări ale medicilor invitați și prieteni ai emisiunii noastre.

 

LUNI, 6 APRILIE, REDIFUZARE DIN 7 OCTOMBRIE 2019

ROLUL PROTEINELOR ÎN ORGANISM

Invitat: prof. dr. VIRGILIU STROESCU, medic primar endocrinologie

Organismele vii sunt construite în baza principalelor molecule complexe generatoare de viață: proteinele, lipidele, carbohidrații, mineralele și vitaminele. Proteinele au rolul lor în metabolismul zilnic, dar să nu depășească o treime din totalul caloriilor consumate zilnic. Un exces de proteine suprasolicită rinichii și poate conduce la pierderea calciului în organism. Sursele de proteine sunt de origine animală și vegetală, cum ar fi de exemplu: leguminoase uscate, nuci, pâine integrală, cereale, lapte, ouă.

AI GRIJĂ DE INIMA TA!

Invitat: prof. dr. DRAGOȘ VINEREANU, medic primar cardiologie, șef Secția Cardiologie, Spitalul Universitar de Urgență București, prorector - Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

Ritmul rapid, traiul încărcat cu multe activități de lucru, alimentația nepotrivită și hotică duc în cele din urmă la afecțiuni cardiace care se cronicizează și se agravează până la impunerea unor tratamente drastice. Chirurgia intervențională este o metodă mai confortabilă și mai ușor de acceptat de către bolnavul cardiac. Însă, după orice intervenție chirugicală asupra aparatului cardiovascular, tratamentele de menținere a sănătății și de prevenție a complicațiilor durează toată viața și presupun verificarea continuă a proceselor fiziologice interne, prin analize de sânge și ecografii Doppler cardiovasculare.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

MARȚI, 7 APRILIE, REDIFUZARE DIN 10 OCTOMBRIE 2019

CAUZELE ȘI EFECTELE INFERTILITĂȚII

Invitat: dr. CHADI MUHEIDLI, medic primar obstetrică - ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și FIV

Stresul, ritmul de viață alert, alimentația lipsită de toate substanțele vitale organismului, vârsta tot mai ridicată a femeilor și bărbaților care vor să aibă un copil duc la o afecțiune complexă – infertilitatea. În ultimul timp este tot mai frecventă și la bărbați. Cauzele sunt multiple, iar efectele sunt profunde pentru cuplu și societate. În rezolvarea acestei boli s-au dezvoltat metode complexe, ultraperformante, de fertilizare in vitro.

TERAPIA INFERTILITĂȚII

Invitat: NADIA GORDUZA, psihoterapeut, specialist în Terapia de cuplu prin metoda Gottman și Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adicții

”Metoda Gottman în Terapia de Cuplu se referă la strategii prin care se întăresc sentimentele de prietenie și intimitate, se găsesc soluții pentru a gestiona conflictele și se construiesc proiecte de viață commune”, afirmă psihoterapeutul Nadia Gorduza care subliniază importanța abordării psihologice a infertilității inclusiv prin următoarea afirmație: ”Pentru că fizicul și psihicul lucrează întotdeauna împreună, soluțiile pentru sănătatea noastră nu pot fi fragmentare.”

Moderator: Ana Maria Ghiur

(w882) Un doctor

MIERCURI, 8 APRILIE, REDIFUZARE DIN 15 OCTOMBRIE 2019

INFECȚIILE CU TRANSMITERE SEXUALĂ

Invitat: prof. dr. GEORGE SORIN ŢIPLICĂ, medic primar dermato–venerologie, șef Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina

Infecțiile ano-genitale sunt contagioase și se transmit predominant prin contact sexual. Sunt cauzate de bacterii, paraziți, ciuperci și virusuri. Testarea este importantă deoarece o persoana poate avea o infecție fără simptome. Există peste 20 de tipuri de infecții cu transmitere sexuală. Cea mai bună metodă de tratament pentru infecțiile transmisibile sexual este prevenția.

CREȘTEREA CALITĂȚII VIEȚII PENTRU BOLNAVII CRONICI

Invitat: conf. dr. ELENA COPACIU, medic primar A.T.I, coordonator Disciplina anestezie și terapie intensivă, UMF Carol Davila

Fiecare om are dreptul la alinarea durerii și a altor simptome care provoacă disconfort. De multe ori, în cazul bolnavilor cronici și nu numai, apar dureri crâncene, greu de suportat. Controlul durerii severe este posibil prin îngrijiri paliative care oferă sprijin pentru pacienți, cu scopul de a trăi cât mai activ posibil. O echipă interdisciplinară poate influența în mod pozitiv parcursul bolii și îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Moderator:  Măriuca Mihăilescu

JOI, 9 APRILIE, REDIFUZARE DIN 17 DECEMBRIE 2019

INSOMNIILE ȘI COMPLICAȚIILE LOR

Invitat: dr. OANA DELEANU, medic primar pneumologie și somnologie, șef lucrari UMF C. Davila, membru în bordul Societații Europene de Cercetare în Medicina Somnului


Organismul uman a fost dotat cu multiple mecanisme de regenerare, dintre care somnul joacă un rol vital. Este procesul prin care se realizează învățarea, memorizarea pe lungă durată și menținerea creierului în stare funcțională optimă pentru controlul celorlalte mecanisme de funcționare și reglare. În timpul somnului, au loc procese de refacere a organelor solicitate în starea de veghe și continuă dezvoltarea corpului, mai ales la copii. Cantitatea, calitatea și modalitatea în care se realizează somnul sunt principalii factori în menținerea sănătății. Cei mai mulți oameni au nevoie, în medie, de aproximativ opt ore de somn odihnitor pentru a funcționa bine. Organismul lucrează într-un ritm mai complex la copii și adolescenți, cu un consum de energie mult mai mare, motiv pentru care aceștia necesită mai multe ore de odihnă. Este important să identificăm cantitatea de somn utilă propriului organism. Calitatea inferioară a somnului și dereglările care pot apărea în timpul acestui proces, pot conduce la apariția unor boli grave la nivelul organismului cum ar fi: cardiovasculare, neurologice, psihologice, endocrine și renale.

AFECȚIUNILE PULMONARE CRONICE

Invitat: dr. BEATRICE MAHLER, medic primar pneumologie, manager Institutul de Pneumologie ”M. Nasta”, București, doctor în științe medicale, asistent universitar UMF ”Carol Davila”


Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România ocupã primul loc în Uniunea Europeanã în ceea ce privește numãrul bolnavilor de tuberculozã, în fiecare an înregistrându-se în jur de 12.000 de noi cazuri. Dintre acestea, cazurile de tuberculoză rezistentă la tratamentul convențional reprezintă o provocare suplimentară pentru sistemul de sănătate. ”Tuberculoza multidrog-rezistentă  (TB-MDR) înregistrează anual aproximativ 350 cazuri noi și este o formă care nu răspunde la două dintre tuberculostaticele majore - hidrazida și rifampicina. Este o afecțiune pe care nu ne dorim să o trăim, dar care din păcate afectează și populația din România.”, declară dr. Beatrice Mahler. Din păcate, tuberculoza rezistentă la medicamente are un tratament complex, de lungă durată și este una dintre formele de boală care are, de cele mai multe ori, indicație chirurgicală.

Moderator: Ana Maria Ghiur

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.

Ne găsiți și pe pagina de Facebook a emisiunii.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) HofigalHofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro. Telefon: (+4) 0751.136.412.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.