loader
Foto

„Ultima ediţie”: despre „vizita din interes” a preşedintelui Macron în România

Jurnalista franceză Irene Costelian şi Bartolomeu Săvoiu, fost consilier comercial al Guvernului francez, au fost invitaţii jurnalistului TVR Claudiu Lucaci duminică, 27 august, la ora 14.30, la TVR 1 şi pe TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a efectuat, joi, o vizită fulger în România. Au avut loc discuţii de substanţă cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Mihai Tudose despre parteneriatul strategic bilateral şi acţiunile pe care Franţa şi România le pot face împreună pentru relansarea proiectului european. Preşedintele Iohannis afirma, în conferinţa de presă comună, că România vrea să fie un stat „refondator" al Europei. La rândul său, Emmanuel Macron a fost de acord că „lucrăm împreună în beneficiul Europei”. Despre „vizita din interes” a preşedintelui francez în România discută Claudiu Lucaci cu invitaţii săi, pe 27 august, la Ultima ediţie. Emisiunea ce pune punct săptămânii de ştiri se vede în direct la TVR 1 şi online, pe TVR+, la ora 14.30, imediat după Telejurnalul de prânz.

Cei doi parteneri de dialog ai realizatorului TVR la această ediţie a emisiunii sunt Irene Costelian, jurnalist francez, respectiv Bartolomeu Săvoiu, fost consilier comercial al Guvernului francez. Situaţia muncitorilor detaşaţi şi relaţiile comerciale dintre cele două ţări vor face subiectul dezbaterii de la Ultima ediţie. De altfel, cea mai arzătoare temă discutată de cei doi şefi de stat a fost legată tocmai de muncitorii detaşaţi, o problemă care îi nemulţumeşte pe francezi şi care va fi rediscutată, reglementată şi votată în cadrul Uniunii Europene. „Sunt sigur că vom ajunge la un acord până la sfârşitul anului”, ne încredinţa preşedintele Macron în conferinţa de presă de joi.

Totodată, vizita în România a prilejuit semnarea unor acorduri-cadru între cele două ţări, între care extinderea cooperării exclusive dintre Airbus Helicopters şi IAR Brasov, de la 5 la 15 ani, privind producerea elicopterului multirol H215M. Cât de profitabilă a fost vizita preşedintelui francez în ţara noastră de ambele părţi şi care vor fi efectele ei vor încerca să analizeze invitaţii lui Claudiu Lucaci la Ultima ediţie.

(w882) Macron si

Prezenţa economică franceză în România este densă în toate sectoarele de activitate, dat fiind că numeroase IMM-uri şi societăţi de dimensiuni intermediare au urmat dezvoltarea marilor societăţi franceze. 4,2 miliarde de euro însumează investiţiile franceze directe în ţara noastră, unde activează 3.000 de companii cu capital francez, oferind nu mai puţin de 120.000 locuri de muncă directe[1].

Tot în Ultima ediţie de duminică, jurnalistul TVR mai pune în discuţie statutul şi privilegiile magistraţilor, proiectul de pensionare anticipată a mamelor cu mai mulţi copii şi recoltele record, dar cu beneficii mici.

Într-o lume care trăieşte şi gândeşte „la secundă”, deciziile care ne afectează viitorul par a fi lovite de vremelnicia pasiunilor şi trăirilor de moment. Analiza este înlocuită de păreri, iar reperul pare o simplă ţintă în mişcare. În acest context, Ştirile TVR aduc în programul TVR 1 Ultima ediţie, o dezbatere a ideilor, aşezată şi fără agresivitate, cu şi despre România. Jurnalistul TVR Claudiu Lucaci ne propune să încheiem săptămâna cu o radiografie a stării naţiunii şi a întâmplărilor care ne-au influenţat viaţa de zi cu zi. Finala evenimentelor săptămânii se dispută în Ultima ediţie, duminica, de la ora 14.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

 

foto: TVR, facebook.com/klausiohannis

 


[1] Date colectate de la BNR, ONRC, Banca Naţională a Franţei, Vămile franceze - analizate de Serviciul economic al Ambasadei Franţei şi CCIFER, august 2017

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...