loader
Foto

Galerie foto

TVR susţine echipa României la Jocurile Invictus 2017

În premieră, o echipă a României participă la Jocurile Invictus 2017, cea mai mare competiţie internaţională destinată militarilor răniţi pe front, eroi ai zilelor noastre.

 

INVICTUS GAMES 2017 se desfăşoară la Toronto, Canada, în perioada  23 - 30 septembrie 2017. Dintre cei 550 de competitori (militari răniţi) din cele 17 ţări participante, 15 vor fi români. Competiţia reuneşte 12 probe sportive, iar pentru desfăşurarea ei în bune condiţii, organizatorii au apelat la 1.500 de voluntari.

Ţara noastră va fi reprezentată, în premieră, de 15 eroi, luptători răniţi în Afganistan şi Irak. Lotul este completat de rezerve, antrenori şi un medic. Militarii vor fi însoţiţi şi de câte un membru al familiei.

Probe individuale alese de reprezentanţii României sunt: atletism, înot, tir cu arcul, ciclism, canotaj în sală.

Atletism
- maior Laurențiu Şerban, rănit în anul 2006, în Afganistan;

- plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan;

- sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.

Ciclism
- plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în anul 2012, în Afganistan;
- plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în anul 2006, în Afganistan;
- plutonier major Irinel Matei, rănit în anul 2008, în Afganistan.

Canotaj în sală (la simulator)
- locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan;
- plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în anul 2009, în Afganistan.

Haltere
- maior Nicolae Grigore, rănit în anul 2007, în Afganistan;

- plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în anul 2010, în Afganistan.

Tir cu arcul

- caporal Eugen Pătru,  rănit în anul 2014, în Afganistan;

- plutonier Ionuţ Butoi, rănit în anul 2008, în Afganistan;

- colonel Augustin Pegulescu, rănit în anul 2009, în Afganistan;

- colonel (rtr.) Dorin Petruţ, rănit în anul 2007, în Irak.

Înot
- plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în anul 2010, în Afganistan;

Sport de echipă: volei din şezut, la care sunt înscrişi toţi cei 15 sportivi.

(w882)

***
Potrivit MApN, proiectul „Invictus Team România - 2017” constituie o ocazie unică de a demonstra societăţii ce înseamnă adevăratul spirit de luptător, coeziunea echipei şi solidaritatea umană - valori ce definesc veteranii teatrelor de operaţiuni.
Acțiunea îşi propune să sprijine recuperarea fizică şi psihică prin sport şi să crească gradul de informare în rândul publicului cu privire la problematica militarilor răniţi şi a familiilor acestora.

***
Jocurile Paralimpice Invictus au fost înfiintate de Prinţul Harry al Marii Britanii, după o experienţă de 10 ani în armata britanică şi două misiuni în Afganistan. Prima ediţie a Jocurilor Invictus a avut loc în 2014, la Londra, şi a fost organizată de Fundaţia Jocurile Invictus, înfiinţată de Prinţul Harry. A doua ediţie a celei mai mari competiţii internaţionale a militarilor răniţi a avut loc în 2016, în Orlando, SUA. Jocurile Invictus au fost deschise atunci de Michelle Obama (la acel moment prima doamnă a SUA) şi de Prinţul Harry. Anul acesta competiţia se desfăşoară în Canada şi este promovată de premierul canadian Justin Trudeau şi de Prinţul Harry.


***
Şi Printul Charles sprijină echipa Invictus România. De-a lungul anilor, TVR a fost alaturi de acesti eroi. Povestea lor a fost prezentată la Dosar România de la TVR 1, în reportajul „Cei de neinvins" (despre echipa Invictus România, poveştile eroilor, cum au fost răniţi, cum s-a schimbat viaţa lor după război, cum s-au pregătit să participe la Invictus Games).


***
TVR va continua să spună povestea acestor eroi şi îi va urmări pas cu pas la Invictus Games 2017.
Mai multe detalii despre eroii români particpanţi la competiţia Invictus Games - aici.

Pentru cei care doresc să susţină participarea eroilor români la Invictus Games Toronto 2017, conturile dedicate proiectului Invictus Games Toronto 2017, deschise de Asociaţia de Caritate din Armata României „Camarazii", la BCR, sucursala Izvor, sunt:

RO41RNCB0081101381270010, în lei

RO63RNCB0081101381270002, în euro.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...