loader
Foto

Galerie foto

„Răspândeşte cultură. Dăruieşte RomânIE!” - eveniment organizat de TVRi

De Ziua Universală a IEI, 24 iunie, TVR Internațional i-a invitat pe românii din țară şi din străinătate să dăruiască RomânIE, prin ei înşişi, prin povestea lor, prin recunoaşterea lor în lume.

 

Anul acesta, împreună cu Muzeul Naţional de Artă al României, TVR Internaţional, prin vocea jurnaliştilor Televiziunii Române, a mers mai departe şi a construit una dintre pledoariile în favoarea introducerii cămăşii cu altiţă în patrimonial cultural imaterial UNESCO.

Luni, 24 iunie 2019, TVR Internaţional a organizat la Muzeul Naţional de Artă al României evenimentul Răspândeşte cultură. Dăruieşte RomânIE!”, care a adus împreună personalităţi publice, oficialităţi, oameni de cultură, jurnalişti, prieteni ai TVR Internaţional.

Fiecare dintre invitaţii TVR Internaţional a venit la eveniment cu propria mărturisire despre apartenenţa la tradiţie, la un loc aşezat, pe care, de oriunde ai fi, îl simţi un acasă.

„Ia este simbolul nostru, al meu, al familiei mele, dar este şi un simbol cosmic. În lada de zestre a bunicilor şi a străbunicilor mele, trăiesc şi acum iile lăsate moştenire, care pentru mine reprezintă sufletul neamului nostru”, spune Uca Marinescu, explorator, personalitate marcantă a României, prima sexagenară din lume care a atins pe schiuri, într-un singur an calendaristic, cei doi Poli ai Pământului.

(w882) uca marine

Pentru Grigore Leşe cămaşa românească este o stare care învăluie şi dezvăluie. Eu nu port cămaşa asta numai astăzi, că am venit aici, eu o port de când mă ştiu. Cămaşa asta, pentru români, este protectoare. Aşa trebuie să ne cunoască lumea".

(w882) grigore le

La evenimentul organizat de TVR Internațional de Ziua Universală a IEI, la Muzeul Național de Artă al României, a fost prezent Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, care a spus: „Pentru mine, ia reprezintă povestea poporului român, transmisă din generație în generație. Mă bucur să văd că, în ultimii ani, există un interes tot mai mare pentru a descoperi această bogăție a poporului nostru. Și acest lucru se întâmplă și datorită românilor din afara țării, care poartă cu mândrie ia noastră, pe care o au de la bunici sau străbunici".

(w882) natalia in

Orice demers pe care îl facem pentru a evidenția silueta României în lume e sănătos să ne găsească împreună, societate civilă, de o parte, autorități, factori de decizie, de cealaltă parte. Astfel că și Administrația Prezidențială a dat curs invitației TVR Internațional, la eveniment fiind prezentă Sandra Pralong, consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor.

(w882) Sandra Pra

Ia înseamnă toată spiritualitatea poporului român. Această profunzime trebuie neapărat să fie cunoscută și, cu prisosință, merită să intre în patrimoniul cultural imaterial UNESCO".

Excelența Sa David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, a felicitat TVR Internațional pentru demersul de a susține ia în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, spunând că ia înseamnă  tradiție. Tradiția are un rol foarte important în societate, fiecare trebuie să țină minte de unde a venit".

(w882) David Sara

Evenimentul organizat de TVR Internațional de Ziua Universală a IEI a avut ca partener Muzeul Național de Artă al României. Liviu Constantinescu, director general al muzeului, consideră că „ia este cea mai aproape de pielea celui care o poartă și, de aceea, ea are un rol protector. Cămaşa cu altiţă este unul dintre lucrurile care definesc poporul român, de ceea, este necesar să fie protejată".

(w882) Liviu Con

Despre Răspândește cultură. Dăruiește RomânIE!”, campania TVR Internațional care se derulează pe micile ecrane de șase ani consecutiv și care, de fiecare dată aduce aproape de noi, români de peste tot din lume, dar și despre despre evenimentul din 24 iunie, ne-a povestit Cristina Leorenţ, director TVR Internaţional: „În urmă cu șase ani, TVR Internațional începea timid campania de susținere a hainelor tradiționale românești, tot la fel cum și românii care au plecat din România își aminteau timid de portul popular. Și dacă, cu ani în urmă, românii din diaspora doar se uitau la iile bunicilor, iată că acum, nu există eveniment în străinătate sau slujbă în comunitățile de români din afara granițelor, la care românii din diaspora să nu se îmbrace în cămașa cu altiță, în cămașa tradițională românească".

(w882) cristina l

„În toți acești ani, TVR Internațional a construit împreună cu românii din străinătate, dar și împreună cu partenerii noștri, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și Muzeul de Artă al României, campania Răspândește cultură. Dăruiește RomânIE!”. Aș reține faptul că tradițiile se păstrează mai bine în comunitățile istorice, îndeosebi în Basarabia istorică, poate și pentru că, multă vreme, celor de-acolo le-a fost interzis să-și recunoască identitatea. Un lucru e cert, e important să învățăm și să continuăm. Acesta este modul prin care TVR Internațional înţelege să susțină introducerea cămășii cu altiță în patrimoniul cultural imaterial UNESCO". (Cristina Leorenţ, director TVR Internaţional)

Postul TVR Internaţional le mulţumeşte tuturor celor prezenți la eveniment, jurnaliștilor TVR implicați în campanie, precum și partenerilor:

·     MARIA ŞI DANIEL STANCIU MANUFACTURA MARIDAN

·     ÎNVIE TRADIŢIA www.invietraditia.ro

·     SIMIGERIA LUCA www.simigerialuca.ro

·     SONIMPEX TOPOLOVENI www.magiun-sonimpex.ro

·     ALBINUŢA PRAHOVEANĂ

·     NICOLTANA www.keia.com.ro

·     PALAZZO ITALIA INCUBATOARE D’IMPRESE www.palazzoitalia.ro

***

Campania „Răspândeşte cultură. Dăruieşte RomânIE!” este la cea de-a şasea ediţie. Din 2014, în fiecare vară, TVR Internaţional sărbătoreşte IA tradiţională împreună cu românii din întreaga lume. Concursuri, transmisiuni şi ediţii speciale din mijlocul comunităţilor de români din străinătate, sunt câteva dintre modalităţile prin care TVR Internaţional celebrează Ziua Universală a IEI, iniţiată de comunitatea online La Blouse Roumaine.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...