loader
Foto

TVR difuzează documentarul „În numele Islamului”

La TVR 1, puteţi urmări - miercuri şi joi de la ora 21:00 – documentarul „În numele Islamului”, o producţie realizată în 2009, după cartea „Au nom de l’Islam” de jurnalistul Ben Salama.

 

Documentarul în două părţi este rezultatul a patru ani de investigaţii conduse de ziaristul Ben Salama. Prima parte, numită „Resentimentul”, va fi difuzată miercuri de la ora 21.00, la TVR 1. „Resentimentul” descrie contextul istoric şi politic al expansiunii islamismului, de la apariţia grupării „Fraţii Musulmani”, la patru ani de la abolirea ultimului Califat islamic de către Mustafa Kemal Atatürk, şi până la atentatele de la 11 septembrie 2001.

Această primă parte are ca punct de plecare sentimentul de umilire pe care l-a simţit lumea musulmană când a ieşit de sub statutul de colonie a marilor puteri europene. Un sentiment cu atât mai viu cu cât, înainte de a fi dominată, civilizaţia musulmană a fost dominantă şi a cunoscut o epocă într-adevăr strălucitoare.

Dispariţia califatului, dezmembrarea imperiului otoman după primul Război Mondial, deziluzia după câştigarea independenţi, eşecurile repetate ale naţionalismului arab, toate acestea au dat naştere unei resentiment de la care s-a format un curent politic: islamismul politic.

Joi, tot de la ora 21.00, este difuzată partea a II-a „Jihad sau democraţie”. Documentarul încearcă să afle dacă poate exista  compatiblitate între Islam şi democraţie politică.  Dacă anumite curente fundamentaliste văd o opoziţie ireductibilă între valorile fiecărui sistem, numeroşi analişti – de partea cealaltă – refuză să creadă într-o astfel de imagine şi îşi pun speranţele într-un Islam  întors către modernitate şi capabil să integreze marile principii democratice.

Soluţia acestor probleme stă în educaţia oferită noilor generaţii. Învăţământul în ţările arabe, lăsat prea des de puterea politică pe mâna curentelor religioase care practică o lectură a Coranului ancorată în trecut, este un spaţiu unde se confruntă, uneori în mod violent, traditionalişti şi modernişti.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...