loader
Foto

TVR 3 aduce de la Paris spectacolul de operă "La Traviata"

Duminică, 6 ianuarie, de la ora 23.00, urmăriţi operă în trei acte de Giuseppe Verdi - într-un spectacol înregistrat în 2014 la Opera din Paris, în regia lui Benoit Jacquot.

 

„La Traviata" spune povestea unei tinere de la mijlocul secolului al XIX-lea care, după ce a fugit de acasă, la vârsta de 13 ani, a ajuns să practice prostituţia în Paris. A devenit cunoscută ca una dintre cele mai scumpe curtezane, care în limba italiană se numeşte "traviata".

În această perioadă l-a cunoscut şi pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul, care, îndrăgostit de ea, a scris romanul "Dama cu Camelii", la moartea ei prematură. Romanul l-a inspirat pe Giussepe Verdi, iar premiera capodoperei lirice a avut loc în urmă cu mai bine de 160 de ani, pe 6 martie 1853, la Teatro La Fenice din Veneţia.

Pe scurt, Violetta, în interpretarea Dianei Damrau, lansată într-o viaţă plină de frivolităţi, este îndrăgostită de un tânăr dintr-o familie bună, Alfredo (Francesco Demuro). Ea îşi schimbă viaţa şi se instalează la ţară. Dar tatăl lui Alfredo (Ludovic Tezier) face apel la simţul datoriei şi o convinge să-l părăsească pe Alfredo, grăbind moartea ei.

Spre deosebire de diversele montări moderne, versiunea operei în viziunea regizorului Benoit Jacquot respectă tradiţia moştenită din secolul al XIX-lea şi dorinţa lui Verdi de a plasa acţiunea în epoca în care a fost compusă. Scenografia include rochii cu crinolină, semnate Christian Gasc, mobilier second Empire, decoruri de epocă şi scări monumentale.

Bugetul pentru cele 150 de costume a depăşit o jumătate de milion de euro, întrucât au fost costume istorice, cu sute de metri de tul.

LA TRAVIATA
Operă în trei acte de Giuseppe Verdi - Spectacol înregistrat în 2014 la Opera din Paris
Regia: Benoit Jacquot, Dirijor: Francesco Ivan Ciampa
Distribuţia: Diana Damrau (Violetta Valery), Francesco Demuro (Alfredo Germont), Ludovic Tezier (Giorgio Germont), Nicolas Teste (doctorul Grenvil), Cornelia Oncioiu (Annina), orchestra şi corul Operei din Paris.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...