loader
Foto

Galerie foto

„Moderato cantabile” - la Filmul de Artă - în această seară la TVR 2

Luni, 15 iunie, de la 23:10, aţi urmărit o producţie realizată în 1960 şi premiată la Festivalul de la Cannes cu premiul Ex-aequo pentru cea mai bună actriţă.

 

Drama Moderato cantabile este o ecranizare a romanului omonim de Marguerite Duras, apărut în 1958, în Franţa.

Dimineaţa liniştită dintr-un orăşel portuar este tulburată de o crimă pasională care zguduie comunitatea. Anne Desbaresdes, o tânără burgheză, cu un băieţel şi o viaţă dominată de rutină, întâlneşte un muncitor de la uzina condusă de soţul ei şi discuţia cu el, pe fundalul tragediei, o face să-şi pună întrebări despre propria-i existenţă.

Anne, personajul central, este interpretată de Jeanne Moreau, actriţă a cărei carieră a fost recompensată cu premii BAFTA, César şi Cannes. Chauvin este interpretat de Jean-Paul Belmondo, un alt actor francez care a jucat în numeroase producţii ale Noului Val francez din anii ’60.

Moderato Cantabile este regizat de  Peter Brook, cunoscut mai ales pentru ecranizarea romanului Lord of the Flies din 1963. Ca în fiecare săptămână, criticul de film Laurenţiu Damian oferă un preambul înaintea producţiei.

De asemenea, filmul de luni, 15 iunie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian.  El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta.”

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...