loader
Foto

TVR 2 continuă seria „Duminica filmului românesc”

„Ecaterina Teodoroiu”, „Cântecele mării” şi „Iubire elenă”. Acestea sunt filmele cu care TVR 2 vă aşteptă pe 25 ianuarie la sărbătoarea cinematografiei româneşti.

 

Cântecele mării, ora  14:10

Un ansamblu muzical studențesc din Constanţa visează să participe la Festivalul de Muzică de la Soci, în Uniunea Sovietică. După o intrigă pigmentată cu numere muzicale, interludii comice, aventuri şi încurcături, tinerii au de înfruntat comisia de preselecţie la Bucureşti.

Filmul, o coproducţie româno-sovietică s-a bucurat de o mare popularitate în URSS în anii ’70, datorită cântecelor compuse de Temistocle popa şi interpretate de Dan Spătaru (în variantea rusească, cântecele au fost create de compozitorul Robert Rojdestvenski). Filmările, realizate în 1970, au fost făcute la Constanța, București, Moscova, Sankt Petersburg, Soci.

Regizat de Francisc Munteanu, rolurile principale sunt interpretate de Dan Spătaru şi Natalia Fateeva, iar din producţie au mai făcut parte Ştefan Bănică, Emil Hossu şi Ion Dichiseanu. Despre „Cântecele mării”, Hossu spunea că „filmul a fost creat pentru personalitatea care era cântărețul și a reunit o strânsă gașcă de actori. O gașcă de prieteni cu aceeași mentalitate, cu același grai de a trăi viața”

Ecaterina Teodoroiu , ora 20:10

La începutul Primului Război Mondial, o tânără învăţătoare din Târgu Jiu, se înrolează voluntar ca infirmieră de companie. După moartea fratelui ei, ea obţine permisiunea de a pleca pe front, unde devine eroina batalionului său, pierzându-şi viaţa în bătălia de la Mărăşeşti, la doar 23 de ani.

Stela Furcovici, actriţa care o interpretează pe Ecaterina Teodoroiu, a fost remarcată de regizorul Dinu Cocea, pe vremea când era figurantă la Teatrul Municipal din Turda. Pentru rolul ei, Furcovici a primit o diplomă de onoare pentru debut în 1978 din partea Asociaţiei Cineaştilor din România. Alături de ea, în film mai joacă Ion Caramitru, Amza Pellea şi Ilarion Cioban.

Iubire elenă, ora 22:10

În Grecia secolului al XIX-lea, tânăra pictoriţă Eleni Bukura răstoarnă tabuurile şi prejudecăţile legate de rolul femeii în societate. Ambiţioasa Eleni pleacă în Italia pentru a studia pictura cu maestrul Altamoura, lucru de neconceput în epocă. Mai mult decât atât, ea se îndrăgosteşte de maestrul italian şi cei doi hotărăsc să se căsătorească, sfidând cutumele epocii. Povestea lor se petrece în paralel cu idila unui cuplu din zilele noastre: Filipos, critic de artă, şi Beatrice, cea care deţine ultimul tablou al lui Eleni.

Filmul, lansat în 2010,  a fost regizat de Geo Saizescu, iar rolurile principale sunt interpretate de Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Georgiana Saizescu.

Multă vreme după ce am citit piesa lui Asimakopoulos, de care mă leagă o lungă prietenie, m-a urmărit destinul tragic al pictoriţei Eleni Altamoura. Este o poveste emoţionantă a unei vieţi de excepţie, plină de dramatism a pictoriţei din secolul XIX Eleni Bukura care, prin căsătoria ei cu un mare maestru italian, a devenit Elena Altamoura”, povestea Saizescu la lansarea filmului său.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...