Transilvania Culturală: Inegalitatea de gen | VIDEO

TVR.RO | Luni, 15 Februarie 2021
Cum contribuie bancurile misogine la inegalitatea de gen. Violenţa împotriva femeilor, misoginismul şi tiparele comunitare/culturale care influențează producerea și perpetuarea fenomenului  au fost teme pentru două ediții "Transilvania Culturală".
film

Prima a fost difuzată, pe 6 februarie, la TVR Cluj. Încercăm să aflăm de la psihologi, feministe, apărători ale drepturilor omului şi mediatori de conflicte cum se naşte inegalitatea de gen, cum se trece de la inegalitate de gen la violenţă, ce rol au bancurile misogine dar şi biserica, media şi reţelele sociale. Cele două ediţii ale emisiunii fac parte din proiectul "Media X Files, împreună pentru relevanță".

Violența împotriva femeilor este deseori un subiect ignorat de presă, tratat senzaționalist în cazurile extreme și o bifă birocratică pentru statul roman, care l-a recunoscut abia în 2016 drept concept în legislație. Centrul pentru Jurnalism Independent - CJI, împreună cu jurnaliști din presa centrală și locală, vrea să schimbe modul în care vorbim despre agresiune și suferință, prin proiectul Media X Files. Proiectul se desfășoară cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Țărilor de Jos.

(w640) stiri

Jurnaliști din șase redacții din țară documentează și publică, în română și maghiară, cauzele, hibele sistemice, dar și poveștile celor care unesc ajutorul în rețele informale. Sub coordonarea editorială a fondatorului Dela0.ro, Vlad Stoicescu, jurnaliști de la info-sud-est.ro, Ziarul de Iasi, TVR Cluj, Átlátszó Erdély, Monitorul de Botosani și Dela0.ro colaborează pentru a documenta subiecte relevante, documentate puțin sau deloc în presa românească.
.
Cele 16 materiale jurnalistice vor fi publicate pe platforma Dela0.ro și vor putea fi preluate gratis de redacțiile interesate să expună această tema intersecțională, în care se suprapun mai multe cauze și efecte sociale. Jurnaliștii vor documenta și promova un model de bune pratici în abordarea acestui fenomen care afectează o femeie din trei, potrivit studiilor.

#inegalitatedegen, #misoginism #violentaimpotrivafemeilor, #mediaXfiles, #relevanta, #jurnalism, #empatie, #bunepractici, #legislatie, #bancurimisogine

 

TVR +
Canalul TVR YouTube