loader
Foto

Traian Vuia şi Henri Coandă - alţi doi "Români care au schimbat lumea"

Vineri, 19 octombrie de la ora 23.15, ne reamintim de doi inventatori care au scris istorie în aviație: Traian Vuia, care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul şi Henri Coandă, părintele primului motor cu reacţie din lume.

 

Omenirea şi-a dorit dintotdeauna să cucerească văzduhul, iar românii, genii creatoare pe plan universal, au avut un cuvânt greu de spus în acest domeniu.

De aceea, vineri, 19 octombrie de la ora 23.15 (şi în reluare pe data de 20 octombrie de la ora 12.00) seria de documentare “Români care au schimbat lumea”, ne reaminteşte de doi inventatori fără de care aviaţia mondială nu ar fi la nivelul actual.  Este vorba despre Traian Vuia, care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul şi Henri Coandă, părintele primului motor cu reacţie din lume şi cel care a descoperit efectul care acum îi poartă numele.

Zborul – acest vis ancestral care s-a împletit cu istoria cunoscută a omenirii, a intrat în epoca aviaţiei moderne datorită românului Traian Vuia care le-a demonstrat oamenilor că se pot deplasa prin aer cu un aparat mai greu decât acesta. Visul oamenilor de a zbura peste zări asemeni păsărilor avea sa fie transformat în realitate în 18 martie 1906, pe câmpul de la Montesson din Franţa.Practic, românul Traian Vuia a dat startul planurilor  de dezvoltare a aviaţiei - ştiinţa care a permis oamenilor să călătorească astăzi  cu avionul de la un capăt la altul al pământului. Mai multe detalii despre documentarul realizat de Cristina Ţilică găsiţi AICI

La 24 de ani, Henri Coandă avea patru diplome de inginer, cântase la violoncel cu Orchestra Imperială din Berlin iar la Paris frecventase atelierul lui Rodin fiind pasionat de sculptură. Dar geniul tehnic al românului a fost demonstrat de multiplele sale invenţii care – cu adevărat, au schimbat lumea: avionul cu propulsie reactivă, marmură artificială, sania cu reacție, prima casă realizată din elemente prefabricate, prima farfurie zburătoare - aerodina lenticulară. Realizează proiecte neaşteptate precum: blocuri cu 4.000 de apartamente (folosind un sistem original de grinzi), transportul de mare viteză în tuburi vidate, instalații de desalinizare, avioane supersonice şi construieşte în golful Persic un tanc uriaș subacvatic pentru depozitarea petrolului (astfel încât navele să nu mai acosteze în port). În plus, „Efectul Coandă" (descris ca tendința unui jet fluid de a sta ataşat de o suprafață convexă) a generat o nouă ştiinţă, Fluidonica – cu aplicații de o diversitate uluitoare, de la aeronautică și automatică până la medicină cardiovasculară. Mai multe detalii despre documentarul realizat de Marian Voicu găsiţi AICI

Despre Centenarul Marii Uniri în programele TVR:

Televiziunea Română marchează Centenarul Marii Uniri de la 1918 printr-o serie de proiecte editoriale, difuzate pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional, TVR Iași, TVR Craiova, TVR Cluj și TVR Timișoara. În spiritul misiunii sale publice, TVR a conceput, realizat și difuzat, începând din 2017, programe, emisiuni și evenimente legate de marea sărbătoare a românilor.

Printre documentarele dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri se numără seria de portrete „Români care au schimbat lumea”, docudrama „În spatele frontului”, „Memorialul durerii” – Oameni care au făcut România Mare, O generație care ne-a dat o țară, Cei care au lucrat la edificiul Unirii - și filmele din seriile de documentare despre  „Unirile românilor” și „București, capitala rezistenței românești”.

Pe lângă producțiile proprii, televiziunea publică difuzează o serie de filme documentare achiziționate de la producători din străinătate și lungmetraje istorice.

Televiziunea Română a realizat, sub semnul Centenarului, ediția aniversară a Festivalului Concurs Internațional Cerbul de Aur și al patrulea sezon al emisiunii-concurs “Câștigă România”.

O altă componentă a pachetului editorial dedicat de televiziunea publică Centenarului Marii Uniri constă din cele două campanii ample - „#eusuntRomânia” și „Generația Unirii”. Aceste producții grupează reportaje și fillere despre generația care a realizat actul istoric dar și despre tineri din ziua de astăzi, care își manifestă patriotismul construind pentru România.

Proiectele speciale realizate de studiourile teritoriale: TVR Iași – „România 100. Iașul în arcul timpului”; TVR Timișoara – „România Centenară”; TVR Craiova – campania „100 România” și  transmisiunile în direct ale unor evenimente speciale precum festivitățile dedicate Zilei Naționale, Ziua Eroilor sau Vrancea Eroica-Mărășești, completează tabloul producțiilor prin care televiziunea publică celebrează Centenarul Marii Uniri.

Proiectele au fost realizate cu resurse proprii dar și alături de parteneri precum Ministerul Culturii și Identității Naționale sau Primăria Municipiului București.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...