loader
Foto

Galerie foto

"Vară dobrogeană", în noiembrie, la Exclusiv în România

Cristian Tabără v-a propus, pentru 1 noiembrie, o plimbare printre frumuseţile Dobrogei, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+ .

 

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Dacă afară termometrele arată mai puţine grade Celsius decât ar fi normal în această perioadă a anului, echipa Exclusiv în România a pregătit, pentru 1 noiembrie, o ediţie ce arată telespectatorilor TVR 1, TVR HD şi celor care urmăresc emisiunea realizată de Cristian Tabără online, pe TVR+, locuri minunate, unice şi mai puţin cunoscute din zona litoralului Mării Negre.

Pentru cei mai îndrăzneţi, echipa emisiunii prezintă, de pe plaja H2O din Mamaia, un sport care a câştigat foarte mult teren la noi în ţară. Este vorba despre „stand up paddle”, un fel de surf, însă cu vâslă şi ceva mai uşor. Apoi, Cristian Tabără ne invită la Mangalia, unde se află cea mai veche moschee din ţară, care are aproape 500 de ani! Lăcaşul de cult a fost restaurat în urmă cu doar patru ani, iar locul a fost transformat într-unul dintre cele mai frumoase obiective turistice de pe litoral. Moscheea a fost construită cu o tehnică specială, care îmbină blocurile de piatră fără a se folosi mortarul. În jurul geamiei se află un cimitir musulman vechi de 300 de ani, în care sunt îngropate toate notabilităţile oraşului din acele vremuri. Clădirea principală a fost construită cu piatra luată din zidurile cetăţii Callatis, iar fântâna ritualică din curtea moscheii, cu piatra provenită dintr-un vechi mormânt roman. De amintit că în 1575, când a fost ridicat locaşul de cult, Dobrogea făcea parte din Imperiul Otoman.

Următoarea oprire este la aeroportul Tuzla, de unde echipa Exclusiv în România ia avionul pentru a arăta telespectatorilor cât de spectaculos este litoralul românesc văzut de la înălţime. De pe acest aeroport se fac zboruri pentru exerciţii de salturi cu paraşuta, zboruri de agrement cu avionul sau elicopterul, existând chiar şi o şcoală de paraşutism sau de piloţi.

Puţină lume ştie că, în apropiere de litoral, în complexul Adamclisi, se află ruinele fostului oraş roman Tropaeum Traiani. Cetatea are aproape două mii de ani vechime, dovedind încă o dată de ce romanii au şi astăzi faima unor genii în materie de sistematizare urbană. Cristian Tabără şi echipa sa ne poartă şi prin aceste locuri în ediţia de sâmbătă Exclusiv în România.

Dar, pentru că Dobrogea oferă încântare atât ochilor, cât şi... gâtului, Cristian Tabără ne propune apoi sa degustam, la Murfatlar, cunoscutele vinuri dobrogene şi să aflăm mai multe despre oferta turistică a celor de aici.

 

Mai mult, în ediţia din 1 noiembrie a emisiunii, avem ocazia să vedem un unicat naţional, şi anume mormântul cu papirus, aflat la Muzeul de Arheologie din Mangalia. Multă vreme s-a crezut că acest papirus este pierdut. Din fericire pentru noi, a fost recuperat în urmă cu câţiva ani, dar, din cauza vechimii lui, papirusul riscă să se deterioreze. De aceea, nu este expus publicului. Este păstrat, în schimb, în condiţii speciale, în interiorul muzeului.

Nu în ultimul rând, împreună cu echipa Exclusiv în România, vom vizita şi peştera Limanu, aflată în localitatea cu acelaşi nume. Deocamdată, peştera poate fi vizitată doar alături de custodele acesteia, dar există planuri de amenajare a peşterii şi pentru turism. În interior, relieful creat de apă este spectaculos, dând impresia că sălile sunt cioplite de mâna omului, nu de natură. Peştera este sub formă de labirint, fiind comparată cu vestita peşteră Mammoth Cave, din Statele Unite.

Cristian Tabără şi echipa sa vă aşteaptă în fiecare sâmbătă la TVR 1, TVR HD şi www.tvrplus.ro, de la ora 18.00. Exclusiv în România este şi pe www.tvr.ro şi www.tvrplus.ro/editie-exclusiv-in-romania, precum şi pe www.facebook.com/fanTVR1 şi https://www.facebook.com/ExclusivInRomania. TVR+ este disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

Despre Exclusiv în România

Din 27 aprilie 2013, telespectatorii TVR 1 au ocazia să cunoască obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi văzute Exclusiv în România. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, românii pot afla ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc, dar şi multe informaţii extrem de utile, dintr-o emisiune de turism semnată şi prezentată de Cristian Tabără. Exclusiv în România este transmisă în simulcast pe TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro.

În fiecare episod Exclusiv în România, Cristian Tăbără călătoreşte, descoperă şi prezintă obiective turistice, istorie, cultură, credinţă, arhitectură, tradiţii, gastronomie, facilităţi turistice şi, mai ales, unicate europene şi mondiale din România, dintre care unele sunt încă necunoscute şi neexploatate turistic. Emisiunea întâlneşte telespectatorul cu destinaţii spectaculoase, cu povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.

Jurnalist Daniel Georgescu

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

Realizator Cristian Tabără

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...