loader
Foto

Galerie foto

Tinerii violoniști români sub îndrumarea lui Alexandru Tomescu, la MasterClasses Enescu Experience 2015

Violonistul Alexandru Tomescu a oferit Cursuri de excelenţă tinerilor violonişti din comunităţile româneşti - “MasterClasses Enescu Experience, Bran – Moeciu 2015”, Ediţia-I

 

Fundația Culturala “REMEMBER ENESCU” si Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni au organizat în perioada 14-21 noiembrie 2015, zona Bran/Moeciu o serie de cursuri de Excelență – MASTER CLASSES –ENESCU EXPERIENCE” pentru tinerii violoniști români care trăiesc în afara granițelor țării.

Timp de 7 zile, un număr de unsprezece tineri, elevi și studenți români, care trăiesc și studiază vioara la licee și universități de muzică de prestigiu au sosit la Bran/Moeciu din UK-Londra, Finlanda-Helsinki, Republica Moldova- Chisinău, Germania- Rostok, Cipru-Nicosia dar și București și Iași pentru a participa la cursuri de excelență pentru vioară cu violonistul Alexandru Tomescu și alți lectori de prestigiu.

Tinerii violonisti au aprofundat în cadrul cursurilor de Excelență, atât Studiu interpretativ individual personalizat, studiu în grup, demonstraţii de virtuozitate însoţite de prezentări și explicaţii,  atitudine scenică și stăpânirea emoțiilor, istoria muzicii româneşti, viaţa şi opera marelui muzician  George Enescu prin exemplificare audio-video și jurnalism cultural, pregatirea pentru susținerea un concert cu public și stăpânirea emoției la final de stagiu, precum și prezentarea construcției unui brand personal în lumea artistică cu exemple și posibilități de promovare media. Totodată, tinerii violoniști au aprofundat studiul interpretativ al marilor compozitori ca Eugene Ysaye - Sonata nr. 3 "Balada", N.Paganini - Capriciul no.15, operele lui G. Enescu – Nocturna, Balada, Lăutarul, Impromptu Concertant, Sonata op.6, nr.2 in fa minor, P. de Sarasate – Fantezia “Carmen”, A. Bazzini – “Dansul spiridusilor” , H.Wieniawski - Souvenir de Moscou, P.I.Ceaikovski - "Vals-scherzo,  H.Wieniawski - Polonaise Brillante nr.2, in La major, J.S.Bach – Partita a II-a in re minor, Allemande si Courante, J.B. Accolay - Concert nr.1 in la minor, J.Brahms - Dans ungar, W.A. Mozart – Concertul KV 219, in La Major, p. , I J. Sibelius – Concert pentru vioara si orchestra in re minor,op 47, p. I.

Master Class-ul pentru vioară “ Enescu Experience” editia I, a fost o oportunitate extraordinară oferită de Ministerul Afacerilor Externe/ Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni tinerilor muzicieni care trăiesc în afara granițelor țării. Acest lucru arată faptul că există o preocupare permanentă a autorităților române pentru a investi, susține și promova cultura, muzica clasică, valorile naționale. În cadrul acestui Master Class s-a pus accent pe studiul operei si creatiei marelui muzician român George Enescu, pentru că am convingerea că este simbolul muzicii mondiale iar opera sa este un ambasador al valorilor și patrimoniului național” a declarat Violonistul Alexandru Tomescu.

Violoniștii participanți la Cursurile de Excelență pentru Vioară- MASTER CLASES “ENESCU EXPERIENCE” Bran/Moeciu-Editia I, oferite de Fundația Culturală “REMEMBER ENESCU”- Violonistul Alexandru Tomescu si Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni au sustinut un concert de GALĂ cu public, în Sala de Muzică a Castelului Bran, în seara de 20 noiembrie 2015,. Tinerii violoniști au oferit un adevărat regal muzical de vioară unui public de peste 50 persoane, într-o interpretare unică a operelor lui George Enescu, Eugene Ysaye, H.Wieniawski, J.Sibelius . Recitalul s-a încheiat printr-o interpretare unică a Violonistului Alexandru Tomescu a piesei “Preludiu” compusă de J.S.Bach, o piesă pe care Marele Muzician George Enescu o îndrăgea foarte mult.

DAN IULIAN DRUTAC- student la Guildhall School of Music and Drama, London, Clasa Prof. David Takeno, cursant al Master Class “Enescu Experience” declara că “ Am avut o extraordinară oportunitate de a studia și a aprofunda opera marelui George Enescu, dar și tehnici de prezentare scenică, construirea si promovarea brandului personal, informatii pe care le voi folosi în definirea mea, ca artist muzician”.

ALIONA TRUBCA –Chisinau, Elevă a Liceului Național de muzică „Ciprian Porumbescu” Prof. Nicolae Buinovschi, spune că “Pentru mine participarea la Master Classul de Vioară organizat de Maestrul Alexandru Tomescu a fost o oportunitate extraordinară pentru care doresc să multumesc. Am avut ocazia să învăt și să descopăr multe lucruri noi, am învățat să mă implic emoțional în actul muzical, dar am și aflat multe lucruri noi despre opera marelui muzician George Enescu”.

GABRIELA NEGRU - Chisinau, , studenta anul III- Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi clasa Prof. Elena Ovanescu spune că “ Salut și mă bucur de interesul oficialităților române de a susține aceste Cursuri de Excelență pentru muzicieni, mai ales cei din afara României. Există o mare nevoie de acest tip de Master Classuri, susținute de adevărați muzicieni, profesioniști nu doar în muzică dar și în marketing cultural, și în special că există această posibilitate de a putea avea acces și din punct de vedere financiar. Întâlnirea și pregătirea cu Violonistul Alexandru Tomescu a fost un lucru extraordinar la care nici nu îndrăzneam să mă gândesc”.

Fundatia Culturală "Remember Enescu" organizează de la înfiintare - initierea de programe de excelentă muzicală, maestrie si manifestări muzicaeă interne şi internaţionale, seminarii, spectacole, concerte, concursuri, recitaluri şi festivaluri de muzică clasică atât pentru românii din afara graniţelor ţării dar şi pentru cetăţeni străini sau cei din diaspora legaţi de comunitatea românească şi care au un rol determinant în promovarea valorilor naţionale.

Alexandru TOMESCU a câștigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe  vioara STRADIVARIUS Elder Voicu.Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.

Cu o carieră fantastică în Europa și în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România,  propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză și fără partitură – cele mai ample și dificile integrale pentru vioară solo - Paganini, Ysaÿe,  Bach .

Televiziunea Română a fost partener al evenimentului

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...