loader
Foto

Templierii şi dogonii - pagini de istorie la "Teleenciclopedia"

La TVR 1 şi  online pe TVR+ , sâmbătă, 17 iunie,  de la ora 18:50, aveţi invitaţie la o nouă întâlnire cu Teleenciclopedia.

 

Timp de șapte zile de la difuzare, ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sumarul ediţiei din această sâmbătă le acordă atenţie pasionaţilor de fizică, biografii celebre, botanică, istorie, etnografie. O pauză culturală într-un program trepidant:

ALBERT EINSTEIN

În 1905, lumea ştiinţifică afla cu surprindere despre teoria relativităţii restrânse, sintetizată de tânărul fizician german Albert Einstein  prin formula E=mc2. După excepţionala descoperire, Şcoala Superioară Politehnică din Zürich i-a acordat titlul de doctor în fizică.

(w882) Albert Ein

Tot atunci, viaţa sa familială s-a deteriorat şi Albert s-a îndrăgostit de Elsa Lowenthal, o verişoară de gradul al doilea, care i-a devenit, ulterior, soţie.

CAVALERII TEMPLIERI

Încheiem călătoria noastră, în căutarea comorii Templierilor, descoperind impresionante lăcaşuri scoţiene, pline de mister şi legendă Capela Rosslyn şi Peştera-Templu ce găzduiesc unele documente și relicve prețioase, aduse de Templieri din ,,Ţara Sfântă”.

(w882) Molay

MANGHIERUL

Răspândit în aproape toate zonele tropicale şi subtropicale, arborele de Mango a inspirat nenumărate legende. De pildă, adepţii hinduismului cred că paradisul este o grădină luxuriantă, în mijlocul căreia tronează arborele de mango. În sudul Asiei, manghierul poartă noroc, așa că este nelipsit de la ceremonii religioase şi sărbători.

MĂŞTILE DOGONILOR

Aflaţi semnificaţiile credinţei animiste şi politeiste ale acestei populaţii din Mali, dogonii.

(w882) Mali Dogon

ORNITOFAUNA DIN ȚARA GALILOR

Continuăm să aflăm secrete ale supraviețuirii câtorva specii de păsări din arhipelagul Britanic: porumbei gulerați (Columba palumbus), ulii pǎsǎrari (Accipiter nisus), codroşi (Phoenicurus), rândunici, fâse de luncǎ (Anthus pratensis), cuci (Cuculus canorus), culici (Numenius) sau caprimulgi (Caprimulgus Europaeus).

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 sâmbătă, 27 aprilie de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” şi ĩn spectacolul ce va deschide ...

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

„Păsări călătoare”, un mix între „Nașul” și realismul magic al lui Gabriel García Márquez, despre traficul de droguri din Columbia, în 29 aprilie, la TVR Cultural

Cu ocazia Paștelui ortodox, TVR Cultural le propune telespectatorilor un clasic al lui Andrei Tarkovski, „Andrei Rubliov”, despre un pictor de ...