loader
Foto

Galerie foto

Televiziunea Română a transmis ultima competiţie din cadrul Concursului Enescu

Sâmbătă ați putut urmări finala Secţiunii Pian a Concursului Enescu. Această ultimă competiţie marchează şi finalul ediţiei a XIV-a a Concursului „George Enescu”.

 

Finala concursului este disponibilă online pe TVR+

În finala secţiunii Pian a Concursului Enescu vor concerta Vassilis Varvaresos (Grecia), Josu De Solaun (Spania) și Ilya Rashkovskiy (Rusia). De pe scena Ateneului Român, cei trei artişti vor interpreta, începând cu ora 19:00:

  • P.I. CeaikovskiConcertul Nr. 1 în Si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 (Vassilis Varvaresos)
  • S. RahmaninovConcertul Nr. 3 în Re minor pentru pian și orchestră op. 30 (Ilya Rashkovskiy)
  • P.I. CeaikovskiConcertul Nr. 1 în Si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 (Josu De Solaun)

Cei trei artişti vor fi acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii Enescu, sub bagheta renumitului pianist şi dirijor german Justus Frantz. Acesta a făcut parte din Orchestra Filarmonicii din Berlin (condusă de Herbert von Karajan), cât şi din Orchestra Filarmonicii din New York (condusă de Leonard Bernstein).

„Un concurs, și mai ales finala cu orchestră a unui concurs de interpretare care poarta numele lui George Enescu, unul dintre cei mai mari interpreți ai timpului său, e una dintre ocaziile unice în care emoția trăiește mai vie ca niciodată pe scenă, ajungând la cote paroxistice. Emoția unui muzician e stare, e senzație greu de definit în cuvinte,dar prezentă ca un organism viu în atmosfera vie a sălii de concert, o stare care poate chiar „trece sticla” cum se spune în televiziune”, spune jurnalistul TVR Cătălin Sava, gazda din acest an a Concursului „Enescu”.

În vârstă de 31 de ani, Vassilis Varvaresos s-a născut în Thessaloniki şi, în prezent, studiază la Conservatoire Nationale et Superieur de Musique et de Dans din Paris, de unde va obţine prestigioasa  Diplôme d’ Artiste-Interpète. Înainte, a studiat la Juilliard School din New York, avându-i profesori pe Jerome Lowenthal, Yoheved Kaplinsky şi Robert MacDonald. În 2010, Vasilis a a fost numit cel mai promiţător artist tânăr de Asociaţia Criticilor din Grecia.

Pianistul Ilya Rashkovsky a început să studieze pianul de la 5 ani, pentru ca trei ani mai târziu să urce pe scenă alături de o orchestră. În 2004 câştiga competiţia internaţională Vladimir Krainev, iar în 2007 a obţinut locul al IV-lea la Queen Elisabeth Competition în Bruxelles. În 2012 a câştigat marele premiu la Hamamatsu International Piano Competition din Japonia.  Ilya şi-a început studiile cu profesorul M.Lebenzon în Novosibirsk, din 1998 a continuat studiile la Musikhochschule din Hanovra, iar în prezent este elevul profesorului Marian Rybicki la L'Ecole Normale Supérieure de Musique din Paris.

Josu De Solaun, în vârstă de 33 de ani, a studiat la Manhattan School of Music, de unde a obţinut diplomele de licenţă, master şi doctorat în muzică. Josu a câştigat marele premiu la European Union Piano Competition şi la XV José Iturbi International Piano Competition (Valencia, Spania). De-a lungul carieri, el a concertat alături de ansambluri precum Mariinsky Theatre Orchestra, Moscow Chamber Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra sau Orchestra Sinfonica della Provincia di Bari din Italia.

***

Pe lângă premiile în valoare de 100.000 euro, Concursul Enescu oferă laureaților Secțiunii de Pian posibilitatea de a fi invitați în cadrul Festivalului de la Ravello, din 2015. Pentru prima oară, Concursul Internaţional este organizat separat de Festivalul „George Enescu” – care a ajuns la a XXI-a ediţie (2013). În acest an, la concurs s-au înscris peste 240 de artişti din Rusia, Japonia, Germania, Franţa sau România.

Concertele de deschidere, cât şi finalele pe secţiuni ale Concursului au fost difuzate live, pe canalele TVR 2, TVR HD şi, online, pe TVR+. De asemenea, toate aceste transmisiuni sunt înregistrate pe portalul video al televiziunii, unde pot fi urmărite oricând aici.

 

  • Pe TVR+ găsiţi  seria de clipuri video România contează, în care câştigătorii ediţiile anterioare vorbes despre importanţa Concursului Internaţional „George Enescu”.
  • Pe TVR+ puteţi urmări seria „Interviurile Festivalului George Enescu”: o colecţie impresionantă de interviuri realizate de Marius Constantinescu în preajma ediţiei a XXI-a a Festivalului.
  • Violonistul Gabriel Croitoru, aflat în posesia viorii Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu, s-a aventurat într-un turneu prin satele din România. Urmăriţi un amplu interviu cu maestrul Gabriel Croitoru pe TVR+.

 

Photo: festivalenescu.ro, www.varvaresos.com, Konrad Urbanski 2012, www.peninsulareviews.com

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...