loader
Foto

Galerie foto

TVR continuă seria „Anul Brâncoveanu” cu noi reportaje şi documentare

La final de săptămână, pe TVR 2, urmăriţi povestea Palatului Mogoşoaia – una dintre cele mai cunoscute clădiri brâncoveneşti – şi un documentar despre martiriul domnitorului român.

 

În cadrul seriei de documentare din ciclul Anului Brâncoveanu, care aduce la TVR 2 în afară de cele 4 tronsoane zilnice, câte două transmisiuni speciale sâmbăta şi duminica, în această săptămână, puteţi urmări:

Candela

Sâmbătă şi duminică, TVR 2 difuzează  documentarul „Candela”, care prezintă martiriul voievodului Constantin Brâncoveanu împreună cu cei patru băieţi ai săi şi unul dintre ginerii lui. Filmul explorează dimensiunile politice și spirituale ale tragediei Brâncovenilor, cu accente pe calvarul, încercările dramatice, strădaniile fără odihnă ale Mariei, soția lui Constantin Brâncoveanu, pentru răscumpărarea și aducerea în ţară a rămăşiţelor pământești ale soţului şi îngroparea lor, în mare taină, în Biserica Sf. Gheorghe cel Nou, din Bucureşti.

Documentarul realizat de Casa de Producţie TVR este însoţit de mărturiile istoricului de artă Doina Mândru (Director artistic al Centrului de cultură „Palatele Brâncoveneşti”), Pr. dr. Emil Nedelea Cărămizaru (parohul bisericii Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti), Dr. Silvana Rachieru (istoric, director al ICR Istanbul) şi Pr. Sergiu Marcel Vlad (Biserica Românească din Istanbul).

„Pentru mine, Brâncoveanu este omul total şi absolut al umanităţii româneşti, cu toate marile lumini şi cu umbrele pe care le are această umanitate românească. Moartea lui martirică îl face să treacă dincolo de profilul obişnuit al marilor români”, spune Acad. Răzvan Theodorescu.

Documentarul „Candela este realizat de Vasile Alecu şi face parte din seria de programe pe care TVR 2 le dedică Anului Brâncoveanu. Prima parte a documentarului este difuzată sâmbătă, de la ora 22:40, iar cea de-a doua, duminică, de la 18:30. „Candela” poate fi urmărită şi pe TVR+.

Ctitorii brâncoveneşti

Palatul Mogoșoaia

Construit de Constantin Brâncoveanu, palatul este  o combinație de elemente venețiene cu elemente otomane şi, conform pisaniei de pe latura de răsărit a palatului, lucrarea a fost terminată în ziua de 20 septembrie 1702.

La nici 12 ani după, averea familiei domnitorului a fost confiscată de otomani, iar palatul a fost transformat în han. Răscumpărat de domnitorul Ştefan Cantacuzino, a revenit apoi marelui ban Constantin Brâncoveanu, nepotul domnitorului, apoi succesiv lui Grigore Brâncoveanu şi urmaşilor acestuia. George-Valentin Bibescu a cumpărat palatul şi l-a oferit drept cadou de nuntă soției acestuia, Marta, care, plecând din ţară, l-a lăsat fiicei sale, Valentina și soțului ei, Dimitrie Ghika-Comănești.

Odată cu 1947, palatul a intrat în atenţia comuniştilor şi, în 1949, a fost naționalizat, iar Valentina și Dimitrie Ghika-Comănești au fost arestați. Până în 1957, clădirea a fost devastată și devalizată, colecțiile de artă fiind furate și dezmembrate. Abia în 1957 palatul a devenit sediul secției feudale a Muzeului Național de Artă, fiind restaurat începând cu 1977.

Sâmbătă, de la ora 18:30, povestea Palatului Mogoşoaia poate fi urmărită pe TVR 2 şi TVR+.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Biserica din Ocna Sibiului

Cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, biserica din Ocna Sibiului a fost construită de Mihai Viteazu, în anul 1600, dupa victoria de la Şelimbăr (1599). Incendiata de turci, a fost refă0cută de Constantin Brâncoveanu în anul 1701. Lăcaşul adăposteşte picturi murale de la 1703, printre care şi tablourile lui Mihai Viteazu şi Constantin Brâncoveanu.

Biserica Sfântul Nicolae din Făgăraş

Cel mai vechi lacas de cult din localitate, Biserica Sfântul Nicolale este o ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, înălţată între anii 1697-1698, după modelul Capelei palatului brâncovenesc de la Mogoşoaia.

Pisania bisericii păstrează stema Ţării Româneşti, semnătura lui Constantin Brâncoveanu, sfântul ocrotitor, Sfântul Nicolae şi anul zidirii lăcaşului de cult, 1698. Catapeteasma a fost zugravită de Preda, zugrav din Câmpulung, în anul 1721, iar altarul şi naosul de fii zugravului, Preda şi Teodosie.

Duminică, de la ora 21:00,  la TVR 2, puteţi urmări reportajele dedicate celor două lăcaşe de cult.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...