loader
Foto

Galerie foto

Televiziunea Română continuă campania „După 25 de ani. Dreptul la memorie”

TVR şi IICCMER difuzează luni şi marţi biografiile a patru luptători anticomunişti care au trecut prin iadul temniţelor. Poveştile lor le aflaţi de la ora 16:55 pe TVR 1 şi TVR+.

 

Luni, 15 decembrie

Aurora Dumitrescu (născută în 13 februarie 1932)

Copilaria Aurorei Dumitrescu a fost puternic influenţată de mediul interconfesional din Beiuş. Tatal său, fost ziarist la Dreptatea, fusese arestat în 1947. La 16 ani s-a implicat într-o organizaţie anticomunistă cu gândul că atunci când nu va mai exista nicio soluţie, va pleca în munţi. Pentru asta a fost arestată în 1951, alături de alte persoane implicate în aceeaşi speţă.

A primit 6 ani de închisoare corecţională, fiind închisă la Oradea, Jilava şi Mislea. După o detenţie în care s-a lovit inclusiv de Alexandru Vişinescu, a fost eliberată la 26 iulie 1954, în urma admiterii recursului.

A dat examen la şapte facultăţi, dar de fiecare dată a fost respinsă din cauza trecutului. A fost nevoită sa lucreze o vreme în topografie, ca muncitor necalificat. S-a mutat la Bucureşti, intrând în învăţământul preşcolar, dar a fost în continuare urmărită de Securitate. Astăzi traieşte la Bucureşti, fiind căsătorită cu fostul deţinut politic Cristian Dumitrescu şi este unul dintre cei mai activi membri ai AFDPR.

Toader Dumitru (22 octombrie 1914 – 24 iunie1949)

La Rebra, în Năsăud, Dumitru Toader era unul dintre americani, fiind născut peste Ocean, în familia unor români plecaţi în căutarea unor noi şanse. A devenit primar în 1946, dar atitudinea anticomunistă i-a atras antipatia regimului. În 1948 s-a alăturat organizaţiei de rezistenţă condusă de căpitanul Leonida Bodiu. A fost arestat şi depus în arestul Securităţii din Bistriţa, nu înainte de a fi legat de un stâlp şi bătut crunt în faţa sătenilor înspăimântaţi.

În dimineaţa de 24 iunie 1949, Dumitru Toader a fost transportat alături de Leonida Bodiu şi Ioan Burdeţ în Dealul Crucii, în apropierea Rebrei. Toţi trei au fost împuşcaţi, trupurile lor fiind lăsate o vreme la vedere, pentru a înspăimânta populaţia. Câteva luni mai târziu, autorităţile comuniste nu au uitat să-l condamne pe cel mort la 20 de ani muncă silnică.

În 27 şi 28 aprilie 2009, în urma unei acţiuni a IICCR, osemintele celor trei au fost identificate la fața locului. Dumitru Toader şi-a aflat odihna două luni mai târziu, când a fost înhumat cu onoruri militare.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Marţi, 16 decembrie

Ioan Puiu (24 februarie 1918 - 2001)

S-a născut în localitatea bucovineană Pomârla, într-o familie cu opt copii. De profesie inginer chimist, a deţinut funcţia de preşedinte al tineretului PNŢ în perioada 1945-1947. A fost arestat în 1947, inclus în lotul PNŢ și condamnat la 20 ani de muncă silnică, trecând prin închisorile Oradea, Jilava,  Gherla, Aiud, Râmnicu Sărat. La Râmnic a ajuns după ce participase la o grevă, în Aiud.

Aici a fost pedepsit cu 100 de zile de izolare cu regim sever și a declarat de patru ori greva foamei. A avut o stare de sănătate precară, marcată de distrofie și anemie. A fost eliberat în 1964, iar în 1987 a încercat să-şi depună candidatura pentru alegerile Marii Adunări Naționale. Gestul său a ajuns să fie cunoscut în afara ţării şi i-a atras represalii din partea Securităţii. După 1989, a fost ales vicepreşedinte al PNŢCD şi a fost exponentul liniei dure a partidului.

 

Nistor Man (născut in 1 august 1929)

În campania din 1946 Nistor Man a lipit afise pentru PNŢ şi s-a confruntat pentru prima oară, în stradă, cu trupele de şoc comuniste. Avea doar 17 ani. Alături de alţi tineri de la liceul Dragoş Vodă din Sighet, a continuat să-şi dezvolte sentimentele anticomuniste, fapt pentru care a fost arestat în 1948. Probele folosite împotriva sa au constat în câteva almanahuri cu Regele Mihai. A fost condamnat la cinci ani închisoare corecţională, dar pentru că în detenţie s-a dovedit de nesupus, a fost eliberat abia în 1955. În libertate a încercat să-şi reia studiile, însă a fost arestat din nou după trei ani.

De data asta a fost condamnat la 22 de ani muncă silnică pentru că a continuat să-şi manifeste aversiunea faţă de comunism.

În cele două perioade de recluziune, Nistor Man a trecut prin închisorile Sighetu Marmaţiei, Satu Mare, Cluj, Văcăreşti, Jilava, Târgşor, Poarta Albă, Peninsula, Coasta Galeş, Capu Midia, Năvodari, Galaţi, Salcia şi Stoeneşti. După eliberarea din 1964 a reuşit să termine Facultatea de Filologie, fiind repartizat ca profesor, la Târgu Mureş.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

TVR 1 – de luni până vineri la ora 16:55 (17:00), s – d, ora 24:00

TVR 2 – de luni până duminică la ora 17:55, reluare a doua zi la 6:50

TVR HD - de luni până vineri la ora 8:55, s – d, ora 16:50

***

TVR în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc lansează seria de biografii „După 25 de ani. Dreptul la memorie”, o colecţie de 25 de episoade, care prezintă 50 de biografii ale disidenţilor români. „Unii au fost personalităţi cunoscute, lideri ai partidelor istorice, politicieni şi intelectuali de seamă. Alţii, oameni de rând, dar pentru care libertatea, proprietatea, limba şi istoria naţională nu se puteau vinde, nu se puteau negocia. Aceştia au rămas necunoscuţi. Au ieşit din închisori şi au dus o existenţă de proscrişi sau au murit împuşcaţi la margine de sat sau îngropaţi în gropi comune”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul seriei „După 25 de ani. Dreptul la memorie”.

Aceste biografii vor fi difuzate până pe 25 decembrie, în fiecare zi, pe TVR 1, TVR HD, TVR 2, TVR Internaţional şi TVR Moldova. Ele vor fi prezentate de Radu preda, directorul executiv al IICCMER.
Mai multe informarţii despre „După 25 de ani. Dreptul la memorie” găsiţi aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...