loader
Foto

Teleenciclopedia: despre picturi celebre, istorie şi joc

Sâmbătă, 26 ianuarie, ora 19.00, la TVR 1, „Teleenciclopedia” v-a invitat să călătoriţi prin lumea artei plastice, a istoriei şi a jucăriilor.

 

HIERONYMUS BOSCH. TRIPTICUL SFÂNTULUI ANTONIE

Ispitirea Sfântului Antonie oglindește o epocă obsedată de păcat și de Infern. Este lucrare de referință a olandezului Hieronymus Bosch. După opiniile unor critici moderni, demonii și întruchipările grotești din această pictură reprezintă nălucirile celor îmbolnăviți de un flagel cumplit – denumit „Focul Sfântului Antonie” sau „boala celor care ard” – care a decimat, în anul 1418, populația înfometată din Țările de Jos și din Paris.

(w882)

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ

Dunărea a fost „implicată”, din vremuri imemoriale, în istoria, cultura și civilizația Europei. Ea a generat o diversitate de ecosisteme „populate”, în zilele noastre, de aproximativ 4.000 de specii animale și 1.000, vegetale. Este considerată „cel mai internațional fluviu”, deoarece străbate nu mai puțin de 10 țări și patru capitale.

MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ DIN VIENA

Muzeul de Istorie Naturală din Viena, inaugurat acum 250 de ani, găzduieşte mii de exponate valoroase, între care se numără şi colecția aparținând împăratului Francisc I de Lorena. Colecţia este alcătuită din comori adunate, din toate colţurile lumii, de temerari cu minți iscoditoare.

(w882)

DESPRE JUCĂRII: TITIREZUL

Spiralele desenate de vârful titirezului – numit popular, la noi, şi sfârlează sau prâsnel – continuă să fascineze copii din toată lumea. Isaac Newton l-a considerat perfect pentru a exemplifica primele legi ale mecanicii. James Maxwell, urmărind mișcările sale, a găsit răspunsurile care urmau să devină bazele teoriei fenomenelor electromagnetice.

(w882)

Toate aceste subiecte sunt reluări ale ediţiei “Teleenciclopedia”, transmisă în 20 ianuarie 2018. Le puteţi revedea şi în data de 27.01.2019, la TVR 1, de la ora 6.30.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...