loader
Foto

Teleenciclopedia: Zboruri cu Antoine de Saint-Exupéry| VIDEO

Arta în Europa Evului Mediu, aviația secolului XX și alte teme din obișnuita Teleenciclopedie de sâmbătă au fost propunerile pentru 30 ianuarie, ora 18.50 (reluare pe 1 februarie, ora 01.35), la TVR1 și pe TVR+.

 

DOAMNA ȘI UNICORNUL (ep. 1/3)

La sfârșitul secolului al XV-lea, Franța ajunsese cel mai mare regat din Europa, sub conducerea dinastiei de Valois.

Spiritul Renașterii italiene pătrunsese treptat în principalele provincii, impulsionând dezvoltarea artelor.

Printre operele remarcabile ce decorau somptuoasele palate se număra și La Dame à la licorne (Doamna și unicornul) – splendidă tapiserie compusă din șase piese create în stilul modern floral „mille-fleurs”.

(w882)

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY (ep.1/5)

La 29 iunie 1900 se năștea, la Lyon, Antoine Jean Baptiste Marie Roger, al treilea copil al vicontelui Jean de Saint-Exupéry și al Mariei Boyer de Fonscolombe, aristocrați cu rădăcini străvechi. În școală, Antoine era un elev mediocru, dar acasă îi plăcea să scrie poezii și inventeze mici mașinării. Era epoca de aur a pionieratului, iar inventatorii francezi se luau la întrecere să conceapă aparate tot mai performante.

În vara anului 1912, aerodromul Ambérieu primea constant vizita micului Antoine. Faimosul Gabriel Wroblewski l-a remarcat pe băiețel și, într-o zi, l-a primit la bordul aeroplanului său. Zborul îl va marca pe Antoine toată viața.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep. 1)

Până la Cucerirea Normandă din 1066, anglo-saxonii nu dețineau castele, nici cai de luptă. Castelele europene au început să capete înfățișarea familiară nouă abia în secolul al XI-lea. Cele timpurii, din lemn și pământ, erau înălțate pe movile naturale sau artificiale, denumite motte, în mijloc aveau un turn de observație, iar de jur-împrejur un șanț adânc și un zid tot din pământ.

(w882) Motte cast

MAIMUȚELE PĂIANJEN (ep.2/5)

Infinity și puiul ei, Monita, au la dispoziție trei luni în pădurea „de tranziție”, pentru a-și îmbunătăți aptitudinile de cățărătoare. Dacă vor învăța „să navigheze” și să-și procure singure hrană, există șanse să se readapteze în sălbăticie, de unde au fost răpite cu brutalitate, cu ani în urmă.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...