loader
Foto

"Teleenciclopedia" în căutarea tinereții fără bătrânețe, cu Ana Aslan | VIDEO

Pe 7 decembrie, de la ora 19.00, "Teleenciclopedia" v-a invitat să urmăriți noi pagini din biblioteca universală, cu subiecte din artă, medicină, sonde spațiale și geografie. La TVR 1, TVR 1 HD și online pe TVR+.

 

IVAN AIVAZOVSKI (episodul 1/2)

Inspirat de o legendă a navigatorilor – potrivit căreia valurile din timpul furtunilor cresc progresiv – Ivan Konstantinovici Aivazovski (n.1835 – m. 1900) isprăvea, în anul 1850, „Al nouălea val”, considerat de mulți admiratori și critici „cel mai frumos tablou din Rusia”.

(w882) Pictor rus

ANA ASLAN

La mijlocul veacului trecut, idealul „tinereţii fără bătrâneţe” devenea mai accesibil graţie spiritului iscoditor şi perseverent al unei românce. Născută în prima zi a anului 1897, la Brăila, mezina familiei cu patru copii a Sofiei (originară din Bucovina) şi a lui Mărgărit (epitrop al Bisericii Armene), Ana Aslan și-a pus amprenta asupra cercetării mondiale în gerontologie –  ramură a medicinii care studiază aspectele medicale, biologice și sociale ale îmbătrânirii organismului uman.

SONDE SPAȚIALE. VOYAGER 1 și VOYAGER 2 (episodul 1) (Premieră)

La  5 septembrie 1977, NASA lansa sondă spațială, Voyager 1, după ce lansase Voyager 2, cu două săptămâni înainte, pe 20 august. Misiunea lor oficială – explorarea giganților Jupiter și Saturn –  ar fi trebuit sa ia sfârșit după ce ar fi transmis date suficiente despre acestea. Dar, fiindcă sondele mai aveau energie, s-a hotărât continuarea călătoriei spre limitele Sistemului Solar și dincolo de ele. În noiembrie 2018, Voyager 2 a părăsit Sistemul Solar pătrunzând în spațiul interstelar.

(w882)

PODIŞUL DEOSAI (episodul 1/3)

În Munţii Karakorum, din vestul lanţului himalayan, se află Tărâmul UriaşilorDeosai, în urdu, limba oficială a Pakistanului. Pentru a permite o repartizare „echitabilă” a resurselor naturale între patrupede şi oameni, administraţia a divizat teritoriul parcului. Pe de altă parte, Garda Forestieră Districtuală subliniază efectul negativ al celor aproape 15.000 de animale domestice care invadează parcul în virtutea dreptului de acces la terenurile de păşunat tradiţionale.

(w882)

Emisiunea este reluare în 08.12.2019, TVR 1 și TVR 1 HD,  ora  00.35.

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.