loader
Foto

Teleenciclopedia: Anii de creație ai lui Claude Monet | VIDEO

O nouă ediție a „Teleenciclopediei" vă provoacă la întrebări și lecturi pe 4 iunie, de la ora 18.50, pe TVR1.

 

* Claude Monet: Răsărit de soare

De la Răsărit de soare, lucrare ce i-a conferit calitatea de părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până în anul 1926, lăsând umanității peste 2.000 de tablouri.

(w882) Monet

* Războiul Civil Spaniol (ep.3) premieră

Aflând că forțele lui Franco pregătesc un asalt asupra Madridului, jurnalistul Joseph Kessel şi fotograful Jean Moral aleg să navigheze, în octombrie 1938,  până la Valencia şi să-şi continue drumul spre capitală cu mașina. După mai multe peripeţii, ajung în sfârşit la destinaţie, unde îşi dau seama că totul fusese numai un zvon. Linia frontului trecând direct prin oraş, civilii supravieţuiesc cu greu foametei şi bombardamentelor.

(w882) Razboi civ

Credit foto: Jean Moral, apud zed.fr

* Tikal (ep. 5) premieră

În perioada sa de maximă dezvoltare, Tikal număra vreo 42 de edificii, majoritatea palate somptuoase, cu arhitectură monumentală (destinate nobililor, marilor preoți și elitelor), dar şi rezervoare uriaşe pentru stocarea apei de ploaie – curăţată de impurităţi cu ajutorul unui sistem de filtrare simplu, dar ingenios.

(w882) Tikal

* Indiile de Vest (ep.4) premieră

Plasate ideal, între Atlanticul de Nord și Marea Caraibilor, Indiile de Vest atrag numeroase păsări, printre care una şireată şi curajoasă. Pentru a trece neobservată, femela caprimulg  (Chordeiles gundlachii) poate sta nemişcată, pe cuib, 20 de ore pe zi, timp de trei săptămâni, indiferent de temperatura solului ori de capriciile vremii.

***

Producător: Oana Haşegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...