loader
Foto

“Teleenciclopedia”: despre pictură, literatură, aviație, joc și natură

TVR 1 și TVR HD vă invită să urmăriți sâmbătă, 7 septembrie 2019, de la ora 18.30, o nouă ediție a emisiunii “ Teleenciclopedia ” .

 

PAOLO VERONESE – NUNTA DIN CANA  (ep.1/2)

La sfârșitul secolului al XVI-lea, Veneţia urma să-şi serbeze a 900-a aniversare, mândră de independența sa față de Roma și papalitate. La loc de cinste se aflau creațiile a trei pictori de geniu – Tiţian, Tintoretto şi Veronese.  În 1563, la 35 de ani, Paolo Veronese isprăvea Nunta din Cana – monumentală pictură în ulei, menită refectoriului Mănăstirii benedictine San Giorgio Maggiore.

(w882)

ANTOINE DE SAINT-EXUPERY (ep.1/5)

La 29 iunie 1900 se năștea, la Lyon, Antoine Jean Baptiste Marie Roger, al treilea copil al vicontelui Jean de Saint-Exupéry şi al Mariei Boyer de Fonscolombe, aristocraţi cu rădăcini străvechi. În școală, Antoine era un elev mediocru, dar acasă îi plăcea să scrie poezii și inventeze mici mașinării. Era epoca de aur a pionieratului, iar inventatorii francezi se luau la întrecere să conceapă aparate tot mai performante. În vara anului 1912, aerodromul Ambérieu primea constant vizita micului Antoine. Faimosul Gabriel Wroblewski l-a remarcat pe băiețel și, într-o zi, l-a primit la bordul aeroplanului său. Acest prim zbor îl va marca pe Antoine toată viața.

(w882)

DESPRE JUCĂRII: JOCURILE VIDEO

Iniţial, terminologia de „joc video” definea o însuşire tehnică a unui mecanism capabil să redea o imagine pe un ecran prin transmiterea semnalelor video, cu scopul de a educa sau de a produce amuzament. În prezent, definiţia a căpătat un alt sens, fiind atribuită unui număr enorm de platforme şi aplicaţii capabile de a genera divertisment. Din perioada anilor ’90 şi până în zilele noastre, industria jocurilor video a avansat incredibil, iar complexitatea lor a atins cote maxime.

(w882)

ȘERPII (ep.3/5)

Veninul şerpilor este un „cocteil” letal de proteine şi enzime. Există aproximativ 3600 de specii de ofidieni, numai 600 fiind veninoase. Dintre acestea, cam o treime sunt capabile să ucidă un om de la prima mușcătură! Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, între 81.000 şi 138.000 de persoane mor anual în urma mușcăturilor de șarpe, iar 400.000 rămân cu sechele musculo-scheletale, ori suferă amputarea membrelor afectate. Paradoxal, cu adevărat periculoși pentru rasa umană nu sunt cei mai veninoşi, ci speciile care ne trăiesc alături, în căutarea rozătoarelor atrase de  recoltele agricole şi deşeuri.

Teleenciclopedia va fi transmisă, în reluare, în 8 septembrie, la TVR 1, începând cu ora 6.30.

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache și Viviana Roșca

***

Surse foto: dependentadefrumos.blogspot.com, business24.ro, socialweb.ro, ww2wrecks.com

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...