loader
Foto

“Teleenciclopedia”: despre pictură, istorie și natură

Aflați despre opera lui Claude Monet, bătălia de la Verdun, constructorii de castele și despre insecte într-o nouă ediție a emisiunii “Teleenciclopedia”, sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 19.00, la TVR1 și TVR HD!

 

CLAUDE MONET – RĂSĂRIT DE SOARE

De la Răsăritul de soare, ce i-a conferit calitatea de părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri.

(w882)

BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.4/5)

În timp ce trupele Hexagonului rezistau eroic, departe de front, viața decurgea de parcă bătălia fusese câștigată ... Civilii sunt preocupați de traiul zilnic și viața mondenă.  Nu știu că pe colinele pârjolite din jurul Verdunului, muriseră deja 60.000 de soldați – și că un altul moare la fiecare două minute.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.11)

Cu timpul, rolul protector al citadelelor a început să pălească, … iar, eficiența lor militară, scădea pe măsură ce deveneau tot mai vulnerabile în fața artileriei. Iată povestea unei schimbări majore petrecute în toată Europa. În spatele zidurilor fortificate, planurile de război erau înlocuite cu iubiri împărtășite sau interzise, comploturi de budoar, dușmănii. În același timp, fortul devenit palat găzduia artiști, învățați, vizionari ! Vom călători în Franța … și Germania … unde noua eră industrială conferă castelelor noi valențe culturale și istorice.

(w882)

INSECTE (ep.1/5)

Legătura dintre plante și insecte este imemorială – o dependență mutual fructuoasă și vitală pentru supraviețuirea tuturor creaturilor de pe Terra.

În lipsa insectelor, nu ar exista nici plante, nici alte forme de viață, dintre cele pe care le cunoaștem astăzi. Paleontologii confirmă teoria potrivit căreia această co-evoluție dăinuie de cel puțin 100 de milioane de ani, perioadă în care, ambele regnuri s-au dezvoltat și diversificat în paralel.

***

Emisiunea poate fi urmărită, în reluare, în data de 3 noiembrie 2019, ora 01:35, la TVR1HD.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...