loader
Foto

Teleenciclopedia: Arhitectură, explorări şi istorie

O nouă ediţie a emisiunii "Teleenciclopedia" s-a difuzat sâmbătă, 30 septembrie, la TVR 1 şi online pe TVR+, de la ora 18:50.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ARTA ARHITECTURII

În primele minute ale ediţiei din 30 septembrie, descoperim detalii despre Poarta Carolingiană (zisă şi Sala Regelui), Abaţia din Lorsch şi cel mai prestigios centru monahal din sud-vestul Franței, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1998: Abația Sfântul Petru din Moissac.

(w882) t24s

TEBA

În apropiere de Teba (capitala Egiptului Antic, în perioada Regatului Mijlociu și prima jumătate a Regatului Nou) se află Luxor şi Karnak, pe al cărui teritoriu se află cel mai mare templu, ctitorit de faraonul Amenofis al III-lea, în cinstea divinităţii egiptene supreme: Amon-Ra.

(w882) Teba

MANGLIERUL-MEDALIE

Aflăm mai multe despre aceşti copaci care alcătuiesc pădurile mlăştinoase din Guadelupa – ecosisteme specifice zonei litorale, după mangrove.

AMELIA EARHART

În dimineața zilei de 2 iulie 1937, Amelia Earhart transmitea ultimul mesaj de la manşa gigantului Lockheed Electra, deşi parcursese mai mult de jumătate din zborul planificat pe deasupra Ecuatorului. Ea a rămas în istorie drept prima femeie (și al doilea aviator, după faimosul Charles Lindberg) care a izbutit să traverseze Atlanticul, fără niciun însoţitor.

(w882)

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...