loader
Foto

Telecinemateca difuzează ecranizarea romanului „Zgomotul şi furia” de Faulkner

Miercuri, 28 ianuarie, de la ora 20:10, aţi urmărit pe TVR 2 ecranizarea din 1959 a celebrului roman american. În rolurile principale i-am regăsit pe Yul Brynner şi Joanne Woodward.

 

Vieţile membrilor clanului Compson - cândva o familie de vază în Sudul american, acum în prag de ruină - sunt privite din perspectiva tinerei rebele Quentin, care renunţă la şcoală şi aproape că o ia pe urmele mamei sale, fugită de mult de-acasă. Fata e înconjurată de personaje care au devenit palide umbre ale celor ce au fost pe vremuri, iar un unchi sever şi o bătrână servitoare de culoare sunt singurii care ţin pe picioare rămăşiţele familiei.

„Ritt [regizorul Martin Ritt] dintotdeauna a excelat în a face filme despre oamenii aflaţi în necazuri şi modul în care aceştia reacţionează. «Zgomotul şi furia» confirmă acest lucru. Dincolo de regia delicată, filmul se mândreşte cu un jazz grozav de Alex north, care evocă atât latura romantică, dar şi cea de suspans a filmului”, scria  Cinemametro.

În acelaşi timp, Ritt a accentuat anumite tuşe din romanul american în film, preferând, în acelaşi timp, să renunţe la anumite scene sau momente esenţiale prezentate de Faulkner.el a preferat să spună povestea clanului Compson prin ochii unei adolescente, care – în roman – nu are decât un rol secundar.

Actorul Yul Brynner (Jason Compson) este un actor american de origine rusă, care s-a făcut remarcat în filme istorice ca „Cele zece porunci” (1956), „Anastasia” (1956) sau „Cei şapte maginifici” (1960). De asemenea, pentru prestaţia lui din musicalul „The King and I”, Yul a câştigat două premii Tony.

Actriţa Joanne Woodward (Quentin Compson) este cunoscută pentru rolul – care i-a adus şi Oscarul – din pelicula „Cele trei feţe ale Evei” din 1957. Măritată cu celebrul Paul Newman, joanne a făcut o pereche cu actorul american şi-n faţa camerei, cei doi au apărut în numeroase filme ca „The Long, Hot Summer” (1958), „Rally 'Round the Flag, Boys!” (1958), „Paris Blues” (1961) sau „A New Kind of Love” (1963).

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație

publicat: Marţi, 16 Aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova aflăm ce subiecte au fost dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: Marţi, 16 Aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

„O poveste nespusă”. Constantin Cojocaru: Actorul este un cetățean de pe stradă și ce simte se vede pe el. Corpul lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet | VIDEO

TVR Cultural difuzează, în memoria marelui actor Constantin Cojocaru, care s-a stins din viață în acest weekend, emisiunea „O poveste nespusă - ...