loader
Foto

Telecinemateca: „Cercul roşu”, un film poliţist parizian

Alain Delon şi Yves Montand sunt capetele de afiş ale filmului regizat de Jean-Pierre Melville în 1970 şi difuzat la Telecinemateca de miercuri, 25 mai, de la ora 19:20 pe TVR 2.

 

Filmul franţuzesc beneficiază de o prezentare de specialitate realizată de Radu F. Alexandru. Scenariul şi regia îi aparţin lui Jean-Pierre Melville – al cărui film „Armata umbrelor” l-aţi putut urmări la Telecinemateca din 18 mai.

Anti-eroii charismatici Alain Delon, Gian Maria Volonte şi Yves Montand primesc replica lui Bourvil, aici în rolul comisarului Mattei. Eliberat din închisoare, Corey, tâlhar "cu vechime", se aliază cu Vogel, un răufăcător urmărit de poliţie, şi cu Jansen, un fost poliţist alcoolic; împreună, cei trei pun la cale jaful perfect, la un mare magazin de bijuterii din faimoasa Place Vendôme, kilometrul 0 al luxului parizian.

Este cunoscută printre cinefili şi criticii de film secvenţa jafului, de circa o jumătate de oră, în care nu are loc niciun dialog.

(w882) Cercul roĹ

(w235) MelvilleRegizorul acestei capodopere a genului poliţist este Jean-Pierre Melville, realizatorul preferat al cineaştilor Martin Scorsese şi Quentin Tarantino. A regizat, între multe altele, filmele „Copiii teribili” (1950) şi „Samuraiul” (1967).

„Văd de obicei cinci filme pe zi. Am o sală de cinema acasă şi văd filme americane seara, după ce mănânc”, spunea Melville. Regizorul s-a născut în 1917, având numele de Jean-Pierre Grumbach.

A împrumutat numele de Melville în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când a făcut parte din Rezistenţă.

Filmele lui i-au influenţat pe regizorii Noului Val din cinematografia franceză, fiind considerat de mulţi „naşul” acestei mişcări artistice.

(w235) BourvilBourvil, pe numele lui real André-Zacharie Raimbourg-Ménart, s-a născut în regiunea Haute-Normandie, la Prétot-Vicquemare. Tatăl său a murit în Primul Război Mondial, iar mama sa a plecat în Normandia, s-a recăsătorit în localitatea Bourvil de la care actorul şi-a luat numele de scenă.

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Bourvil a fost trimis pe front, iar în 1940 era lăsat la vatră şi îl întâlnea pe Etienne Lorin, care i-a devenit cel mai bun prieten şi textier al multor piese. Au creat împreună personajul comic Andrel. Ajunge la Paris unde cântă în cabarete şi îşi schimbă numele Andrel în Bourvil.

A avut succes cu spectacole muzicale, a înregistrat zeci de piese, a cântat în operete. Cele mai cunoscute cântece ale sale sunt: „La Tendresse”, „Salade de fruits”, „La Tactique du gendarme” sau „Ballade irlandaise”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

Baletul „Frumoasa adormită”, combinația perfectă între basm și inovație artistică, în 23 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 23 aprilie, de la ora 22.02, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească spectacolul ce reinterpretează celebrul balet ...