loader
Foto

Teatrul Poesis, primul teatru de poezie din România, va lua naștere la Craiova

Lansarea proiectului va avea loc la Craiova, pe 25 septembrie, atunci când iubitorilor de poezie le va fi prezentată premiera "Cântarea Cântărilor" și alte poeme, recital de poezie susținut de Emil Boroghină.

 

Demers unic în peisajul teatral românesc, inițiativa aparține lui Emil Boroghină, Societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”, recent decorat de Președinția României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer. Inspirat de faptul că în Europa exisă de mai mult timp câteva astfel de teatre, precum Maison de la Poésie din Paris sau Teatrul Poème din Bruxelles, conceptul Teatrului Poesis se bazează pe sincretismul artelor, fuzionarea poeziei cu imaginile și muzica, întrupată de actori, oferind spectatorilor o experiență culturală inedită și profundă.

Spectacolul inaugural propune un parcurs singular de la neobișnuitele versuri ale ,,Cântării Cântărilor", cu senzualismul ei amoros și cu un gust încă misterios, trecând prin Dante, Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Shakespeare și sfârșind cu Eminescu. Evenimentul face parte din Programul ,,Vedeta de lângă tine – Emil Boroghină, 80 de ani de viață".

Premiera craioveană va avea loc în data de 25 septembrie, ora 19.00, la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, sala „Amza Pellea”, și va fi înregistrată de TVR Craiova. Premiera bucureșteană va avea loc pe 30 septembrie, ora 19.00, la Teatrul „Nottara” București, sala Horia Lovinescu.

(w882) afis

„La Emil Boroghină, ceea ce captivează e o sonoritate de violoncel (...): în spatele versurilor identificăm discreția subtil modulată a unui interpret ce se expune în toată umanitatea sa! Recitalul e și o radiografie afectivă.afirma despre personalitatea acestuia George Banu.

Michael Dobson, directorul Institutului Shakespeare din Stratford-upon-Avon, Marea Britanie declara: „Privindu-l pe Emil Boroghină la lucru, sunt cât de aproape s-ar putea, vreodată, de a-l vedea pe Garrick la apogeul forțelor sale. Un recitator strălucit din Shakespeare – vocea sa sonoră și bogată în inflexiuni, care mie îmi pare că aduce oarecum cu felul în care Richard Burton s-ar fi  auzit dacă era român în loc să fie galez, transmite sentimente intense chiar și non-vorbitorilor de română.”

În actuala formulă, Teatrul POESIS este un Program comun al Teatrului Național „Marin Sorescu” și al Teatrului „Nottara” din București, susținut de managerii Alexandru Boureanu, respectiv Marinela Țepuș, și de directorul artistic al teatrului craiovean, Vlad Drăgulescu. Regizorul Alina Hiristea este coordonator artistic al programului, iar poetul Nicolae Coande este coordonator literar.

***

Surse foto: pagina de Facebook - Teatrul Nottara, Agenția de carte

Un articol de Irninis Miricioiu

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...