loader
Foto

Ţărmul moştenirilor crimeene, la „Cap compas”

Pe calea unui traseu care porneşte de la Sudak pentru a ajunge în Feodosia, „Cap compas” a prezentat moştenirile antice şi medievale ale Crimeei, sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 15.00, la TVR 2.

 

Grecii şi romanii, veneţienii şi genovezii, tătarii şi otomanii, ruşii kieveni, şi-au făcut, de-a lungul timpului, vetre de dăinuire în Peninsula Crimeea.

SUDAK

Este un oraş mare, supranumit oraşul tinereţii fără de bătrâneţe. Se spune că aerul ozonat, care coboară din munţi, apa mării şi soarele de aici sunt factorii determinanţi pentru reîntinerire. Oraşul şi-a făcut faima prin aceste atuuri şi mai ales prin fortăreaţa din apropiere.

Fortăreaţa de la Sudak are în spate o vastă istorie care amestecă negoţul, artele, ştiinţele şi religia. Primele fortificaţii au fost construite de genovezi. Ei i-au dat aura de oraş simbol.

(w882) Cap compas

La Sudak, călătorul are în oglida pietrei şi a mării imaginea zămislirii unor noi lumi. Fortăreaţa a fost ridicată între anii 1371 şi 1496, în cea mai veritabilă tradiţie a fortificaţiilor europene, devenind una dintre cele mai puternice pentru timpurile sale. Este singurul complex de fortificaţii din timpurile colonizării italiene, în această parte a Mării Negre.

Aici era un punct terminus pentru drumul mătăsii (în secolele XII-XIII).Un cronicar arab al acelor timpuri compara portul cu Alexandria Egiptului. Genovezii au facilitat revenirea grecilor şi mai ales a creştinilor, stăpânirea lor durând aproximativ o sută de ani. În cele din urmă, otomanii au devenit stăpâni prin Marele Hanat.

(w882) Cap compas

Mergem mai departe către o altă vatră a italienilor.

FEODOSIA

Oraşul are numeroase monumente şi puncte de atracţie - muzee, mărturii şi expoziţii din diferite epoci, biserici bizantine şi fortificaţii din epoca otomană.

Datcha Stamboli este o vilă aflată pe ţărmul mării, proiectată de către arhitectul Oscar Wegener, în anul 1914. A fost reprodusă în picturi şi pe cărţi poştale, devenind astfel cartea de vizită a Feodosiei.

(w882) Cap compas

Nu se ştie cărei originii aparţinea familia Stamboli, nu se ştie dacă erau turci, greci sau italieni. Stamboli a înfiinţat, în 1861, o fabrică de ţigări şi a dezvoltat brandul, devenind numărul 1 în Rusia imperială. El a locuit doar 2 ani Feodosia. Anticipând revoluţia bolşevică, a vândut toate bunurile şi a emigrat, mai întâi în Turcia, apoi în Germania şi finalmente în Franţa, unde a murit la 81 de ani.

Galeria Naţională de Artă Ivan Aivazovsky se află în casa în care pictorul a trăit şi a lucrat. Lângă mare, cum se potriveşte unui pictor al apelor, care tălmăceşte din culori peisajele şi scenele mării. În anul 1845 a proiectat şi a început construcţia pentru o casă în stil renascentist italian. Câţiva ani mai târziu a inaugurat în propria locuinţă prima expoziţie cu 49 de picturi marine.

(w882) Cap compas

Galeria de Artă din Feodosia a fost primul Muzeu dedicat lucrărilor unui singur pictor din imperiul rus şi a devenit faimoasă în lume chiar din timpul vieţii pictorului. La moartea lui Iavazovsky, în 1900, a intrat în proprietatea autorităţilor locale ca urmare a voinţei artistului.

(w882) Cap compas

În prezent este un muzeu unic care cuprinde 400 de lucrări ale lui Aivazovsky. Părinţii artistului erau armeni originari din Galiţia Poloneză care au emigrat spre Crimeea. Ivan Aivazovsky este primul rus care a primit Legiunea de Onoare. Este cel dintâi artist care a pictat Canalul Suez, participând de altfel şi la inaugurarea acestuia.

(w882) Cap compas

CHERSONESOS

Cetate fondată de greci în urmă cu 2500 de ani. Un loc strălucitor şi una dintre marile atracţii ale peninsulei. În timpurile de prosperitate, a fost un oraş fortificat şi un punct comercial politic cultural şi meşteşugăresc foarte important pentru civilizaţia din Nordul Mării Negre. Trăiau aici artişiti, poeţi, comercianţi militari şi agricultori. La patru secole după fondare, zona a fost cucerită de către romani şi a devenit avanpost imperial.

(w882) Cap compas

Oraşul s-a ruinat ajungând aproape de inexistenţă, ascuns sub nisip şi sub cenusă. Săpăturile arheologice au început în secolul al 19-lea, după fondarea oraşului modern Sevastopol.

(w882) Cap compas

De la marginea cetăţii se zăreşte Catedrala închinată Sfântului Vladimir, cneazul ruşilor kieveni. Este aşezată pe locul unde se considera că ar fi fost botezat cel care avea să introducă creştinismul în ţinuturile estice ale slavilor. Prinţul rus al Novgorodului şi al Kievului a avut un rol crucial în introducerea creştinismului.

(w882) Cap compas

Dorinţa de a se căsători cu sora împăratului bizantin Vasile al II-lea Bulgaroctonul, „omorâtorul de bulgari”, şi de a articula o alianţă creştină, au determinat alegerea creştinismului de către Prinţul Vladimir. Ana Porfirogeneta avea să-i devină soţie iar împăratul garant al mărturisirii sale. Botezul, în credinţa creştină, s-a petrecut în anul 988. Decizia construirii unui lăcăş de cult în acest spaţiu a fost luată după minuţioase cercetări arheologice. Ideea a fost a lui Alexey Greig vice-amiral al Flotei Ruse la Marea Neagră. În anul 1850, s-a pus piatra de temelie a viitoarei biserici, ca după 15 ani să fie finalizată cea mai mare Biserica din Rusia.

(w882) Cap compas

Catedrala din zilele noastre este însă o altă construcţie. Prima a fost distrusă în cel de-al Doilea Război Mondial. Reconstrucţia actualei Biserici a început în anul 1990 şi a fost finalizată în anul 2000.  Paştele a fost prima sărbătoare oficiată aici, în 2004.

* Peninsula Crimeea este teritoriul reprezentat de Republica Autonomă Crimeea, conform Constituţiei Ucrainei respectiv Republica Crimeea, după asumarea unilaterală a independenţei.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Documentarul „Păltinișul și Noica”, premieră absolută la TVR Cultural

Vineri, 29 martie, de la ora 20:30, TVR Cultural va difuza în premieră absolută filmul documentar „Păltinișul și Noica”, regizat de Mihai Miron, ...