loader
Foto

Galerie foto

Surprindem „Chipurile României” din Banat şi Crişana, la TVR 1

Porţile de Fier, Cheile Nerei sunt în drumurile lui Charlie Ottley prin Banat şi Crişana.  Peşteri spectaculoase, dar şi un raid prin Timişoara. „Chipurile României” rămân întipărite în memoria călătorului. Episodul 7 al seriei de călătorie este la TVR 1 vineri, 4 mai, ora 21.00.

 

Fiţi alături de noi săptămâna aceasta când seria documentară Chipurile României ne prezintă vestul ţării, unde Charlie Ottley explorează regiunea Banatului şi a Crişanei. Episodul 7 al seriei de călătorie poate fi vizionat la TVR 1 vineri, 4 mai, de la ora 21.00.

Începem călătoria tot cu o privire înspre trecut, în timp ce ne îndreptăm spre Porţile de Fier şi explorăm una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din lume, înfiinţată de către romani. Aceasta avea să devină una dintre cele mai mari din Europa, sub Imperiul Habsburgic. Vom vedea cum astăzi această piesă importantă din patrimoniul României este ameninţată de distrugere şi dacă se poate face ceva pentru a fi salvată.

(w500)

Apoi, spre nord, ajungem la Parcul Naţional Cheile Nerei şi descoperim o serie de tuneluri misterioase săpate adânc în munţi. Nimeni nu ştie cu adevărat de către cine au fost săpate sau de ce.

Charlie Ottley ne prilejuieşte întâlnirea şi cu una dintre cele mai faimoase arhitecte din România, care şi-a dedicat viaţa construirii de clădiri utilizând tehnici vechi de sute de ani.

(w882)

(w882)

O oprire este planificată şi în Timişoara, centrul cosmopolit din vestul României, unde aflăm despre candidatura de oraşului pentru titlul Capitală Culturală Europeană.

Călătorul şi telespectatorul, deopotrivă, vor mai prinde un festival de jazz şi vor poposi şi în cea mai veche berărie din ţară. A fost construită pentru că austriecii, când au cucerit oraşul, aveau o mulţime de probleme de sănătate din cauza calităţii proaste a apei, iar aceasta era cea mai simplă metodă de a o purifica.

(w882)

(w882)

De aici ajungem în Crişana, unde ne aventurăm prin una dintre cele mai spectaculoase peşteri din Europa de Est. Încheiem cu o mică petrecere a unor vechi prieteni, la care echipa emisiunii se alătură. Palinca şi şansa de a cânta la un instrument care îmbină cel mai bine corzile şi alama sunt promiţătoare. Mai multe imagini şi poveşti despre Banat şi Crişana în episodul vineri, 4 mai, al seriei Chipurile României. De la ora 21.00, la TVR 1.

 

 

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Lingvista Rodica Zafiu, invitata lui Mircea Dumitru la „Dialoguri academice”, în 21 aprilie

Duminică, 21 aprilie, de la ora 22.30, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească discuția dintre filosoful Mircea Dumitru, ...

Conferința „În rând cu lumea”, cu Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, în direct de la Opera Națională București, în 16 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 16 aprilie, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, dialogul dintre scriitorul Andrei Pleșu, Valentina ...