loader
Foto

Surprindem lumea cu seria de documentare 360°-GÉO

În această săptămână, jurnaliştii de la Arte France ne aduc poveşti fascinante din ţări ca Birmania, Chile, Kenya, Spania şi Muntenegru. De la ora 19:00, la TVR 2.

 

Birmania-Călugărul, satul şi lumina (luni, 31 august, ora 19:00)

Timp de decenii, dezvoltarea statului Myanmar-fosta Birmanie-a fost paralizată de junta militară ce a condus ţara. Aici, timpul pare să se fi oprit în loc. Locuitorii trăiesc într-o sărăcie lucie. Rare sunt casele care să aibă electricitate sau apă curentă. Călugărul budist U Pandita se străduieşte să aducă electricitatea la Pompein. Împreună cu credincioşii, el a construit o centrală hidro-electrică, iar după ani de letargie, satul începe să progreseze. (Birmanie, le moine, le village et la lumiere, Franţa-Germania, 2012)


 

Atacama-Viaţa în pustiu (marţi, 1 septembrie, ora 19:00)

O dată pe an, la începutul lunii septembrie, pe străzile satului Ayquina din nordul statului Chile este sărbătorită Fecioara din Guadalupa, ocrotitoarea deşertului Atacama. Acesta este un eveniment foarte important pentru locuitorii indigeni ca şi pentru cei care au părăsit regiunea în căutarea unor mijloace de subzistenţă. (Atacama, la vie parmi la secheresse, Franţa-Germania, 2012)

Paznicul muntelui Kenya  (joi, 3 septembrie, ora 19:00)

Pe Ecuator este aşezat un uriaş cu înălţimea de 5.200 metri-muntele Kenya. El este înconjurat de o deasă pădure tropicală, sanctuar pentru 2.000 de elefanţi. Aici, natura a rămas aproape intactă, deşi braconierii pândesc la tot pasul. Echipa 360 şi jurnalistul Holger Riedel a mers observat capcanele pentru picioare şi a acompaniat gardienii muntelui Kenya în rondurile lor periculoase prin pădure. (Le gardien du mont Kenya, Franţa-Germania, 2012)


Ultima plută din Muntenegru (vineri, 4 septembrie, ora 19:00)

Cheile râului Tara din Muntenegru au o adâncime de 1.300 metri şi se desfăşoară pe 86 kilometri. Ele formează canionul cel mai adânc şi mai abrupt din Europa şi al doilea din lume, după Grand Canyon. De altfel, în multe zone se poate ajunge doar cu pluta. După războiul civil, au mai rămas puţini plutaşi, printre ei şi Fikret Pendek care transportă mărfuri, material de construcţie, animale şi pasageri prin chei. (Le dernier radeau du Montenegro, Franţa-Germania, 2012)


Pe urmele râsului iberic (sâmbătă, 5 septembrie, ora 19:00)

Râsul iberic trăieşte în Andaluzia şi este o specie pe cale de dispariţie, iar ea ar putea fi prima specie care ar dispărea după pisica cu dinţii-sabie, care s-a întâmplat în urmă cu 10.000 de ani  De peste un deceniu, apărătorii săi spanioli se străduiesc să-l salveze.

Timp de şase luni, echipa de realizatori i-a însoţit pe cei care se luptă ăentru salvarea ultimilor râşi din Spania, iar în reportajul de sâmbătă vom vedea dacă eliberea unui grup de râşi de către grupul de cercetători „Life Lince” va duce la crearea unei populaţii permanente. (Sur la trace du lynx iberique, Franţa-Germania, 2011)


Ierusalim în zori (duminică, 6 septembrie, ora 19:00)

Streckhardt Zona veche a Ierusalimului este alcătuită din patru cartiere: evreiesc, armean, creştin şi musulman. Cartierul evreiesc este bogat şi curat. Cel armean pare puţin dărăpănat. Cartierul musulman este suprapopulat şi plin de viaţă, iar cel creştin este invadat zilnic de turişti. Totuşi, ele au ceva în comun: produc zilnic o cantitate uriaşă de deşeuri, iar într-un teritoriu atât de mic, chiar şi acestea pot duce la conflicte religioase.

Echipa 360-GEO a întâlnit doi bărbaţi – unul evreu, unul musulman - care se ocupă de strângerea gunoaielor, care au decis să se ajute între ei, epntru a face oraşul mai curat. (Jerusalem a l'aube, Franţa-Germania, 2012)


FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...