loader
Foto

Galerie foto

Superlativul în muzică şi film, cu „Amadeus”, duminică la TVR 1

Filmul „Amadeus” în regia lui Milos Forman a fost programat duminică, 31 mai, de la ora 21:10, la TVR 1 şi TVR HD.

 

În filmul din 1984 cu opt premii Oscar ascultăm, din perspectiva lui Salieri, povestea unui geniu muzical al lumii, Mozart, văzut ca rival de Salieri în timpul vieţii lui.

În Viena secolului al XVIII-lea, bătăliile politice, religioase şi amoroase se duc numai pe ritmul muzicii clasice. Intrigile sunt dirijate de cel mai apreciat compozitor al imperiului, Salieri. Un singur nume îi afecta reputaţia profesională: Wolfgang Amadeus Mozart. Disputa dintre ei îl va purta pe unul în mormânt, iar pe celălalt, la ospiciu. Aventura vieţii lui Wolfgang Amadeus Mozart este relatată de Antonio Salieri, internat la azil.

„Amadeus” a mai fost recompensat şi cu patru premii Globul de Aur, cu patru premii BAFTA şi Premiul César pentru cel mai bun film străin.

Milos Forman mai câştigase un Oscar, pentru „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, realizat în 1975, an în care acest ceh născut la Čáslav obţinuse cetăţenia americană.

(w882) Amadeus, d

Filmările pentru „Amadeus” au fost făcute în Cehia, în principal în Praga, precum şi în câteva locuri din Franţa şi Austria.

În primul an de după premiera peliculei, topurile de specialitate arată că au crescut cu 30% vânzările cu muzica lui Mozart.

Efectul a fost unul surprinzător, după cum spunea chiar regizorul Milos Forman despre „Amadeus”, conform IMDb: „ Am fost surprins de succes. În anii 80, odată cu apariţia MTV-ului, noi veneam cu un film de trei ore despre muzica clasică, cu nume complicate, cu peruci şi costume. Nu uitaţi că niciun mare studio nu a vrut să finanţeze filmul, din aceste motive” („Amadeus” a fost produs de AMLF şi Saul Zaentz Company – n.r.).

Actorul care l-a interpretat pe Mozart, Tom Hulce, a învăţat să cânte la pian şi să dirijeze, special pentru această partitură care i-a adus şi o nominalizare la Oscar. În distribuţie mai apar F. Murray Abraham şi Elizabeth Berridge.

Autorul scenariului este dramaturgul Peter Shaffer, câştigător a două premii Tony - în 1975 pentru „Equus" şi în 1981 pentru „Amadeus", piesă pe care tot el a adaptat-o pentru ecranizarea lui Milos Forman.

Foto: IMDb

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, se discută despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...