loader
Foto

Stockholm puzzle

Duminică, 4 septembrie, echipa „Cap compas” ne prezintă, într-o ediţie Best Of,  fascinanta capitală a Suediei. De la ora 12:00, pe TVR 2, TVR HD şi TVR+ descoperim istoria orașului vechi de peste opt secole.

 

Un proverb suedez spune  „plânge-te mai puțin, respiră mai mult; vorbește mai puțin, spune mai multe; urăște mai puțin, iubește mai mult și toate lucrurile bune sunt ale tale”. Stockholm este incontestabil inima regatului şi  locul din care iradiază esenţele care se constituie în valori de referinţă ale acestui stat nordic.

Stockholm este aşezat pe 14 insule care, dacă printr-o forţă magică ar putea fi reunite într-un tot, ar aduna pe cei aproape 1 milion de locuitori într-un imens cartier. Astfel că farmecul capitalei Suediei constă tocmai în îngemănarea dintre pământ şi ape. Oraşul fondat de nobilul Birger Jarl la mijlocul veacului al XIII-lea a fost dintotdeauna pivot al naţiunii suedeze şi a avut dintotdeauna un rol aparte în consolidarea conştiinţei naţionale.

Complexul  Vasa a fost deschis în 1990, iar din punct de vedere al numărului de turişti, este cel mai vizitat muzeu din Scandinavia. Modelul şi planul clădirii a fost ales în urma unui concurs de arhitectură desfăşurat la nivel naţional la care au participat 384 arhitecţi. În vara anului 1989, încă din vremea când muzeul se afla în construcţie, nu mai puţin de 230 mii de vizitatori au venit să vadă locul în care urma să fie expusă nava Vasa. Ea este singura navă de război (din secolul al XVII-lea) care mai există în lume, păstrând peste 95% din piesele originale.

Muzeul Nobel este situat în partea de nord a pieţei Stortorget în Gamla Stan, în fosta clădire a Bursei de Valori, şi, împreună cu Academia Suedeză şi Biblioteca Nobel, evidenţiază această marcă înregistrată a nordului, recunoaştere a superlativelor acţiunilor oamenilor în diferite discipline care compun împreună progresul umanităţii.

Primăria este în egală măsură operă de artă şi expresie arhitecturală, loc în care se reunesc politicieni şi oficialităţi, destinaţie sine qua non a capitalei suedeze în funcţie de sezon. Vizitarea de către turişti beneficiază de traducerea în două sau mai multe limbi astfel încât fiecare să înţeleagă semnificaţiile acestui spaţiu.

Acest obiectiv turistic, cu turnul său din cărămidă este probabil cea mai importantă realizare arhitectonică a veacului trecut din Suedia. Turnul înalt de 106 metri este locul care îi răsplateşte pe cei ce se încumetă să urce cele 365 de trepte cu privelişti excepţionale către oraşul şi centrul vechi.  La baza turnului se găseşte mormântul lui Birger Jarl, legendarul fondator al oraşului Stockholm.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Ediția a avut premiera în iulie 2015 şi este disponibilă online pe TVR +.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...