loader
Foto

„Spectacolul lumii”: La braț cu Svejk

V-am invitat la o incursiune în istorie, plină cu umor național ceh, vineri, 26 noiembrie, ora 23.00, la TVR 3.

 

„În drumurile mele prin Cehia, ceva anume mi-a stârnit o nestăvilită admirație: lanurile fără haturi și fără fir de buruiană. Cel mai adesea ele porneau de sub liziera pădurilor sau din marginea șoselelor, unduindu-se de la un capăt la altul al zării.” (Ioan Grigorescu, La braț cu Svejk, vineri, 26 noiembrie, ora 23.00, TVR 3)

Nu este totuși un episod despre agricultura modernă și exemplarele asociații ale fermierilor cehi ceea ce vă propunem să vizionați în această seară. Mai curând o incursiune, plină de umor național specific ceh, în istorie.

(w882) tablou

„Acolo unde există orz, hamei și bere apare numaidecât și bravul Soldat Șvejk, mucalitul personaj din Budejovice creat de scriitorul Jaroslav Hasek.” (I. Grigorescu)

(w882) pictura pe

De dragul acestui personaj, „erou național” sau „antierou”, depinde de punctul de vedere, Ioan Grigrescu explorează în acest episod un oraș din sudul Boemiei, Ceske Budejovice.

„Localitățile bătrâne își au farmecul lor”: o piață (chiar una din cele mai vaste din Europa, „un pătrat perfect măsurând un hectar”, o biserică, o primărie (în acest caz datând din prima jumătate a veacului al 15-lea), o fântână, un sistem bine structurat de străzi înguste... Aici s-a născut Jaroslav Hasek în 1883, în familia unui învățător.

(w882) pe strada

„Viața de ceh în imperiul austro-ungar a ascuțit spiritul adolescentului, făcându-l să se remarce printr-un har umoristic inepuizabil.” (Ioan Grigorescu)

Anarhist la 20 de ani, prizonier la ruși în primul Război Mondial, Hasek dă naștere personajului său în 1911, când războiul era încă departe, dar prăbușirea imperiilor se simțea iminentă.

(w882) statueta

„Ludic și meditativ, atoateștiutor și permanent nedumerit, calin și incisiv, Svejk, istețul prostălău naiv și protocolar de o dezarmantă sinceritate(...) se dovedea fără echivoc prototipul autorului său.” (I.Grigorescu)

(w882) svejk

Și chiar dacă scriitorul moare la doar 40 de ani și nu duce la bun sfârșit decât jumătate din cele șase volume pe care le avea în plan, este destul pentru a-i asigura bravului soldat un loc unic în mentalul colectiv al cehilor, care și l-au asumat integral. Ce altceva decât umorul, forța de a lua în derâdere și ceea ce ai și ceea ce ai pierdut, și victima dar și opresorul, mai rămânea neamurilor ce nu mai încăpeau în sufocanta monarhie dualistă? Așa a ajuns Svejk erou național, singurul apt să dea, în numele cehilor dar și al tuturor celorlalte națiuni aflate la începutul veacului sub militarismul sistemului chesaro-crăiesc muribund, o lovitură care s-a simțit puternic, decenii de-a rândul. Interzisă în Austria în 1925 și în multe alte țări, arsă de naziști în 1933, cartea a fost tradusă în peste 60 de limbi și a fost unul din romanele cele mai citite ale secolului XX.

(w882) restaurant

La Budejovice - ca și în multe alte orașe cehești - există o tavernă care onorează cu multă bere soldatul cel brav, și decorul său pune în valoare ilustrații ale celebrei ediții a romanului lui Hasek. Turiștii își fac poze cu Svejk, brand la fel e faimos ca berea cehească, și ca și aceasta „face parte din demnitatea națională.”

***

Un articol de Cristina Oancea

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...