loader
Foto

Sir Salman Rushdie, invitatul lui Marius Constantinescu la TVR 1

Duminică, ora 22:50, la TVR 1

 

După interviuri cu mari personalităţi precum producătorul de film Jan Harlan, dirijorul Antonio Pappano, scriitorul Amos Oz, dirijorul şi compozitorul Jordi Savall, regizorul Andrei Şerban, soprana Angela Gheorghiu, mezzosoprana Viorica Cortez sau pianista Helene Grimaud, realizatorul Marius Constantinescu semnează o nouă exclusivitate pentru TVR: interviul cu scriitorul Salman Rushdie, al doilea acordat Televiziunii Române după anul 2009, va fi difuzat de TVR 1 duminică, 14 octombrie, de la ora 22.50.

„O ocazie unică în viaţa unui reporter şi chiar în viaţa unei televiziuni. Şi totusi, Sir Salman Rushdie acordă cel de-al doilea interviu Televiziunii Române după anul 2009. În 50 de minute, într-un exerciţiu de sinceritate, unul dintre cei mai respectaţi autori ai lumii contemporane vorbeşte despre viaţa în umbra unei condamnări la moarte”, apreciază realizatorul interviului, Marius Constantinescu.

Toamna anului 2012 înseamnă, pentru toată lumea literară, dar şi pentru milioane de oameni care au urmărit „cazul Rushdie”, lansarea volumului autobiografic Joseph Anton. Acesta trasează existenţa lui Salman Rushdie din acea fatidică zi de 14 februarie 1989 (când a fost condamnat la moarte de Ayatollah-ul Khomeini pentru romanul Versetele satanice), până la sfârşitul anilor ‘90, când oficialii iranieni au declarat că statul nu va sprijini niciun atac la adresa scriitorului. Romanul este o poveste marcată de episoade dramatice, relatate simplu de protagonistul însuşi. Teama pentru viaţa proprie, a copiilor, a părinţilor şi a rudelor, sute de locuinţe schimbate, viaţa cu respiraţia poliţiei în ceafă, refuzarea oricărei forme de normalitate cotidiană. Un parcurs personal, drama unui autor, dar şi o parabolă a libertăţii de expresie a artistului. Un punct de la care să te întrebi: cum ai reacţiona dacă ţi s-ar întâmpla ţie, familiei tale, operei tale?

„...este povestea vieţii mele, de ce ar supăra pe cineva? Încerc să vorbesc foarte corect despre oameni. Mulţi oameni ştiu ce este în carte. Să spui adevărul înseamnă să spui adevărul şi, dacă am de ales între a spune adevărul şi a nu supăra câţiva oameni, voi spune adevărul. Cred că au existat oameni care s-au purtat foarte bine şi este minunat să recunosc asta şi să vorbesc despre asta, oameni care s-au purtat cu foarte multă graţie, care au fost prieteni loiali, oameni cu principii din industria editorială sau din alte domenii şi au fost oameni care s-au purtat rău şi asta este tot. Încerc să spun povestea în întregimea ei”, mărturisea autorul Sir Salman Rushdie într-un interviu recent.

(w882) Marius Con

Volumul Joseph Anton. Memorii a fost lansat pe 25 septembrie 2012 în colecţia „Biblioteca Polirom" (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducerea din limba engleză şi notele fiind semnate de Dana Crăciun.

Salman Rushdie este autorul a şaisprezece cărţi, printre care Copiii din miez de noapte, roman câştigător al Booker Prize în 1981, al „Booker of Bookers" în 1993 şi, în 2008, al „Best of Booker". Ultimul suspin al Maurului a câştigat Whitbread Prize în 1995 şi Premiul Aristeion pentru literatură, al Uniunii Europene. În 2007, Salman Rushdie a fost învestit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Royal Society of Literature şi Comandor al Ordre des Arts et des Lettres.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...