loader
Foto

Seria „Istorii încâlcite” vă aduce noul documentar „Englezul zburător”

Sâmbătă, 25 octombrie, ați urmărit povestea marinarilor britanici din Primul Război Mondial, care au fost îngropaţi misterios în România. De la ora 13:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

La Tâncăbești, la 32 de kilometri de Bucureşti, sunt înmormântați 6 dintre marinarii britanici înrolați pe nava Mersey, morţi în jurul revelionului dintre anii 1918 și 1919, în condiţiile în care militarii britanici, indiferent de armă, nu au fost angajaţi în niciun fel de confruntari ale Primului Război Mondial desfaşurate pe teritoriul României.

Nava HMS Mersey a fost construită în 1913 în uzinele Vickers pentru marina braziliană. Considerată o navă modernă pentru acele vremuri, Mersey era blindată, avea o viteză de 12 noduri pe oră şi era înarmată cu patru tunuri puternice. La începutul conflagraţiei, nava a fost folosită în bătăliile de la Yser (Belgia), iar un an mai târziu, în 1915, a ajuns în Tanzania - Africa, unde a participat la distrugerea crucişătorului german Konigsber, unul dintre vasele importante ale marinei kaiserului.

Din Gibraltar, monitorul Mersey ajunsese şi la gurile Dunării. Este plauzibilă ipoteza că nava britanică trebuia să securizeze Delta Dunării, împotriva unor acțiuni ale bolșevicilor. De ce au murit cei 6 mateloți aici si in ce condiţii, din moment ce după decembrie 1918 era teoretic pace?

Cauza deceselor, stabilită de către autorităţile britanice, a fost aceea de boala, dar asupra evenimentului plututesc indoieli care îl învăluie, încă, într-o aură de mister. Documentarul „Englezul zburător” urmăreşte mai multe ipoteze şi încearcă să afle dacă cei şase marinari au fost uciși, totuşi, într-o acțiune de luptă, dacă au murit în urma unui accident ”domestic”, petrecut de revelion sau dacă – la fel cum s-a întâmplat pe alte nave ale Marii Britanii- au contractat gripa spaniolă.

Producătorul seriei "Istorii încâlcite" este Dan Micu, iar documentarul "Englezul zburător" este semnat de Toma Roman împreună cu realizatorii Roxana Iordache si Călin Petrescu.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Dacă e marţi, e Telecinemateca la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen (Germania, 1981)”.

Baletul „Frumoasa adormită”, combinația perfectă între basm și inovație artistică, în 23 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 23 aprilie, de la ora 22.02, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească spectacolul ce reinterpretează celebrul balet ...