loader
Foto

Seratele muzicale de la TVR 3: reîntâlnire cu Ana Blandiana şi Iosif Sava

Luni, 25 martie, de la ora 21:00, pe TVR 3, puteţi urmări o ediţie a nemuritoarelor "Serate muzicale" realizate de Iosif Sava, în care invitată a fost Ana Blandiana.

 

Invitatul special al lui Iosif Sava din această ediţie este cunoscuta poetă Ana Blandiana, un autor care, dincolo de vocaţia scrisului, s-a implicat activ în societatea românească postdecembristă.

Membru fondator al Alianţei Civice şi cea căreia îi datorăm Memorialul de la Sighet, Ana Blandiana este distinsă cu Legiunea de Onoare acordată de Statul Francez pentru merite culturale.

(w882) Editie Ana

’’Deosebirea dintre Istoria cu majusculă şi o telenovelă oarecare nu e chiar atât de mare: doar că numai pe una dintre ele o scrie Dumnezeu’’ – mărturiseşte poeta cu o sclipire aparte în ochi. Un gând înscris în ’’Fals tratat de manipulare’’ care spune multe despre convingerile şi atitudinea unui artist – om al cetăţii aşa cum este invitata lui Iosif Sava din această seară.

(w882) Editie Ana

Conversaţia cu Ana Blandiana este oricând un privilegiu împărtăşit. În primul rând, pentru că poeta este un artist empatic care nu răspunde decât acelor invitaţii adresate de cei cu care simte că poate împărţi idei. Nu neapărat filosofii sofisticate, ci expresii simple, dar încărcate de semnificaţii sau atitudini tranşante. Rostirea sa atât de muzicală este însemnată de tăişul ascuţit al unor experienţe trăite extrem de dureros. Însă ele nu s-au transformat niciodată în obidă frustrată, ci în cărţi de versuri şi mărturii ale unor fapte trăite.

(w882) Editie Ana

Iar alături de Iosif Sava dialogul a căpătat o dublă strălucire venită din partea a doi intelectuali care au avut multe să-şi împărtăşească: Ana Blandiana, poeta militantă care a transformat vocaţia scrisului într-o acţiune civică fără precedent pentru societatea românească de după 1989, şi amfitrionul Iosif Sava care a ştiut să pigmenteze discuţia, de multe ori abruptă şi uneori dură, cu momente de muzică şi poezie inegalabile.

(w882) Editie Ana

Între pledoaria pentru Memorialul de la Sighet, intransigenţă, implicare, deconspirare, valoarea memoriei şi poezia anilor 70 din care Ana Blandiana a citit cu vocea sa inconfundabilă nu a fost decât o secundă de linişte. ’’Poem de dragoste’’, ’’Cădere’’ şi ’’Nealegere’’ din 1972 sunt câteva dintre creaţiile Anei Blandiana publicate în volumul ’’100 de poeme’’, cărora autoarea le-a dat citire pe muzică de Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz Schubert şi Serghei Prokofiev interpretată la violoncel de Oana Unc acompaniată la pian de prof. Steluţa Radu.

(w882) Editie Ana

***
„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul şi jurnalistul Iosif Sava.

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

(w882) Editie Ana

Producător: Ileana Ploscaru Panait

FILM.TVR.RO

Logo

 
Balneoclimatologia românească, domeniu medical de interes mondial

O nouă ediție a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” vă așteaptă marți, 19 martie, în direct, la TVR Internațional.

Alex Ștefănescu, la „Istoria literaturii române contemporane”, despre opera și destinul lui Emil Botta:„ Cum spunea un mare scriitor, spunem și noi: «Câtă conștiință, atâta tragedie»”

Între 18 și 24 martie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot afla mai multe despre operele semnate de ...

Regatul Unit: Conchita, invitat special, la petrecerea Eurovision de la Londra 2024

Câștigătoarea Eurovisionului din 2014, Conchita Wurst, se va alătura line-up-ului de la petrecerea Eurovision de la Londra 2024, în calitate de ...