loader
Foto

Semnal de alarmă: „Învăţaţi şi dezvăţaţi”!

La Dosar România - sâmbătă , 21 octombrie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Săptămâna aceasta, la „Dosar România” a fost adus în discuţie paradoxul sistemului de românesc de educaţie - în reportajul „Învăţaţi şi dezvăţaţi” semnat Gabriel Geamănu.

Avem copii premiaţi la olimpiade internaţionale, „vânaţi” de cele mai importante universităţi ale lumii, în timp ce sistemul nostru de învăţământ este, din 1989, într-un haos continuu. România are un nivel ridicat al învăţământului, o educaţie de elită, dar ocupăm primele locuri din Europa în statisticile privind cea mai mare rată a abandonului şcolar şi violenţa în şcoli.

În 27 de ani, România a avut 24 de miniştri la Educaţie, în 28 de mandate – cu o durată medie a mandatului de circa şase luni, în timp ce în Germania sau Polonia media este de 3 ani. Această instabilitate a generat multe derapaje în sistemul educaţional românesc, mai ales când fiecare guvernare a impus politici care, în timp, au eşuat în mare parte. Sistemul românesc de educaţie se luptă cu salarizarea, cu experimentele nefericite (cel mai recent fiind al manualului unic care ar mai fi existat doar în vreme de război), cu subfinanţarea şi şcolile insalubre (care cad uneori peste elevi). Materia este stufoasa şi haotică dar, spun politicienii, suntem cei mai deştepti de pe Planetă!

În documentarul „Învăţaţi şi dezvăţaţi” Gabriel Geamănu aduce în paralel cu problemele sistemului şi exemple concrete că acestea pot fi rezolvate. Reportajul prezintă oameni dedicaţi şi valoroşi cu idei, şi proiecte în derulare ale căror rezultate pozitive în domeniul învăţământului sunt importante, mai ales că ele nu se referă doar la o elită de elevi dotaţi, ci la grupuri mult mai mari.

Concluzia reportajului „Învăţaţi şi dezvăţaţi” este  un real semnal de alarmă: dincolo de exemplele pozitive, este evident că, în acest moment, educaţia românească este într-un punct critic. În lipsa unei reforme coerente, care ar putea dura şi 10 ani, fără şcoală, fără profesori dedicaţi, fără investiţii în instruirea generaţiilor actuale şi viitoare, România va pierde imens iar urmările vor fi dureroase.

Producător Ioana Mureşan, producător delegat Răzvan Butaru.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...