loader
Foto

Seminariile TVR: „Să-ţi dai un premiu în fiecare zi – asta face mai mult decât orice medicament"

Vedetele TVR au participat joi, 20 septembrie, la ultimul seminar pe tema infarctului miocardic din cadrul campaniei „Acţionează acum. Salvează o viaţă”, organizat de Fundaţia Română a Inimii şi de Societatea Română de Cardiologie, în parteneriat cu TVR.

 

Prof. Dr. Dan Gaiţă, Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, la seminariile TVR:

Să-ţi dai un premiu în fiecare zi – asta face mai mult decât orice medicament.

 

Iuliana Marciuc, Adrian Bucur, Monica Ghiurco, Iuliana Tudor, Cristian Mîndru, Florian Petrică şi George Lungoci s-au numărat printre participanţii dornici să afle care sunt modalităţile corecte de a acţiona în cazul unei suspiciunii de infarct. Jurnaliştii TVR s-au arătat interesaţi de modul în care evoluează programele de educaţie a populaţiei în direcţia prevenirii bolilor cardiovasculare.

Prof. Dr. Dan Gaiţă, Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, le-a expus celor din sală câteva statistici despre infarctul miocardic: „Infarctul este contracronometru. Dacă îi ducem rapid la spital - şi avem deja o reţea naţională prin care să-i ducem - rata de mortalitate în spital este de sub 5%. Dacă nu ajung la timp la spital, ajung târziu, după un interval de 7-8 ore, o zi, două, rata de mortalitate poate fi de 20% şi în spital. Adică vor fi cifre importante care se vor pierde, contracronometru. De fapt, cu cât stă mai mult muşchiul inimii, în cazul nostru în infarctul de miocard, fără oxigen, cu atât riscul de cicatrizare, de probleme pe termen lung şi de complicaţii este mult mai mare.

Prof. Dr. Dan Gaiţă este Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, doctor în medicină cu stagii de pregătire în Olanda, Suedia, Franţa şi Austria, profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara şi membru al Board-ului World Heart Federation.

Acesta le-a explicat participanţilor la workshop care sunt factorii de risc care pot determina apariţia infarctului de miocard şi de ce stresul nu este responsabil direct: „Stresul în sine nu s-a demonstrat că ar face rău direct, dar el este responsabil de multe lucruri: din cauza stresului nu facem mişcare cât trebuie, din cauza stresului mâncăm nesănătos, din cauza stresului fumăm prea mult. Este însă important ca, până şi în perioadele cele mai stresante, să nu uităm să ne facem câte o bucurie. Să-ţi dai un premiu în fiecare zi – asta face mai mult decât orice medicament.

Prima serie de workshop-uri pentru angajaţii TVR a avut loc în luna iulie a acestui an. Săptămâna aceasta, angajaţii TVR au avut din nou ocazia de a participa activ la seminariile dedicate problematicii infarctului miocardic acut. Conf. Univ. Dr. Adriana Ilieşiu (Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti), Dr. Raluca Mincu (Medic Cardiolog, Spitalul de Urgenţă Universitar) şi Prof. Dr. Dan Gaiţă (Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii) au oferit informaţii cu privire la măsurile de prevenire a bolilor cardiovasculare şi au răspuns întrebărilor şi curiozităţilor celor prezenţi la workshop.

(Foto: Ioana Chiriţă / TVR)

Campania ACŢIONEAZĂ ACUM. SALVEAZĂ O VIAŢĂ este parte a programului  "Stent for Life” - o platformă unică în Europa ce-şi propune îmbunătăţirea accesului pacienţilor cu infarct la tratamentul potrivit în funcţie de infarctul identificat al fiecărei persoane. Programul “Stent for Life” a fost lansat în 2008 şi se desfăşoară în 10 ţări europene: Bulgaria, Portugalia, Turcia, Spania, Italia, Franţa, Serbia, Egipt, Romania şi Grecia. România se află printre aceste ţări datorită câştigării unui Grant din partea Societăţii Europene de Cardiologie – pentru implementarea locală a campaniei ACŢIONEAZĂ ACUM. SALVEAZĂ O VIAŢĂ . Pentru mai multe informaţii vizitează: www.stentforlife.com

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...