loader
Foto

Secretul lui Rybak

"Am trăit cu un secret. De 11 ani sunt dependent de medicamente pentru somn și antidepresive. A început inofensiv, dar aproape că mi-a distrus viața."

 

"În ianuarie am început dezintoxicarea și încep să mă simt din nou ca mine.

În anii trecuți pastilele m-au făcut slab și speriat. Mi-au afectat nu doar creierul, ci și mușchii și stomacul. Mi-au distrus relațiile cu oamenii, dar cel mai important aproape mi-au distrus voința de a trăi.

Știu că sunt mulți care se luptă cu aceleași probleme, așa că în următoarele săptămâni voi împărtăși experiențele mele cu voi și dacă cineva poate învăța din ele, asta sigur mă va face să mă simt mai bine."

*

Alexander Rybak este un cântăreț, compozitor, actor, violonist și pianist norvegian, originar din Belarus. În februarie 2009, interpretul a câștigat concursul Melodi Grand Prix 2009 cu piesă „Fairytale”, obținând din partea publicului și a juriului un cumul de 747,888 de voturi.

Prin câștigarea acestei competiții, Rybak a fost desemnat reprezentantul Norvegiei la Concursul Muzical Eurovision 2009, la finalul căruia s-a clasat pe prima poziție, stabilind un nou record de 387 de puncte.

Copilăria și debutul

Alexander Rybak s-a născut la 13 mai 1986 la Minsk. Tatăl său este un violonist de muzică clasică, binecunoscut pentru interpretările sale alături de muzicianul israelian Pinchas Zukerman, iar mama sa este pianistă.

Rybak a trăit alături de familia să în Minsk până la împlinirea vârstei de patru ani, când s-a mutat împreună în orașul norvegian Nesodden, loc în care încă locuiește și azi.

La vârsta de cinci ani, Rybak a început să cânte la pian și vioară, fiind ajutat de părinții săi. Interpretul susține că vioara a fost instrumentul muzical care i-a oferit o pată de culoare pe parcursul copilăriei și adolescenței.

De asemenea, Rybak își amintește că, încă de la o vârstă fragedă, adora să îi distreze pe prietenii apropiați.

La vârsta de zece ani, interpretul a devenit student al Institutului de Muzică Barratt Due din Oslo, în prezent el străduindu-se să își obțină licența. Pe parcursul adolescenței, Rybak a făcut parte din orchestra „Vivaldi” a institutului, care era condusă de tatăl său.

Numele său de familie înseamnă în limba bielorusă „pescar”.

Eurovision 2009

Rybak a câștigat a 54-a ediție a Eurovisionului din Moscova, Rusia, unde a stabilit un nou record de 387 puncte, cântând „Fairytale”, o melodie inspirată de muzică folk norvegiană. Cântecul a fost compus și scris de Rybak și interpretat alături de compania de dans folk modern, Frikar.

Rybak a avut o victorie strălucită la Eurovision, toate țările participante votându-l. El a terminat cu un scor total de 387 puncte, bătând recordul de 292 puncte făcut de Lordi în 2006 și adunând cu 169 mai multe puncte decât al doilea câștigător, Islanda.

El este, de asemenea, al patrulea cel mai de succes artist de la Eurovision, cu 387 puncte, după Dima Bilan, Carola și Chiara.

După Eurovision, filmul și primul album

Primul album al lui Rybak, „Fairytale”, a fost lansat după câștigarea premiului Eurovision.

Rybak a jucat rolul lui Levi în filmul „Yohan” regizat de Grete Salomonsen, care a fost lansat în 2010.

De asemenea, Rybak a mers în turneu în Norvegia cu ultimul câștigator norvegian al Eurovisionului, Elisabeth Andreassen, plan care existase deja înaintea participării și câștigării Eurovisionului.

El și Frikar au avut de asemenea un turneu în Norvegia, și în alte țări din Europa, în 2009. În decembrie 2009 hitul „Fairytale” a fost cântat la concertul de decernare a Premiului Nobel pentru Pace.

EMI Norvegia a scos un film numit „Fairytale”. Filmul, regizat de directorul norvegian Rune Langlo, este un documentar despre cariera lui Alexander Rybak până a câștigat premiul cel mare pentru Norvegia la Moscova.

Tot în 2009 a înregistrat melodia principală numită „I Don't Believe în Miracles/Superhero” pentru un film rus numit (în engleză) „Black Lightning”, produs de Timur Bekmambetov.

În 2010, Alexander Rybak a renunțat la colaborarea cu dansatorii din Frikar, aducând în schimb alături de el pe scenă trei violoniste, prietene cu el încă din copilărie. Moa, Kathrine și Maria au primit fiecare câte o melodie pe al doilea album al artistului, “No Boundaries”, album lansat pe 14 iunie 2010.

„Oah”, melodia compusă pentru Moa Meinich, a fost prima de pe album care a beneficiat de videoclip. A urmat apoi videoclipul pentru single-ul „Europe Skies”, videoclip care la trei săptămâni de la lansare a început să fie difuzat pe postul muzical TV românesc UTV.

Alexander a lansat în martie 2010 și un videoclip pentru o piesă bonus, un featuring cu rapperii norvegieni de la Opptur. Piesa „Fela Igjen” se găsește ca bonus pe albumul „No Boundaries” numai în unele țări.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

Baletul „Frumoasa adormită”, combinația perfectă între basm și inovație artistică, în 23 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 23 aprilie, de la ora 22.02, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească spectacolul ce reinterpretează celebrul balet ...