loader
Foto

Galerie foto

Secretele oraşului Volubilis, între lecţiile Teleenciclopediei

Sâmbătă seara înseamnă, de o jumătate de secol şi pentru zeci de milioane de oameni, întâlnirea cu lecţiile Teleenciclopediei.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sumarul ediţiei din 10 octombrie a Teleenciclopediei:

Comori toscane. Teritoriul pisan

Noua călătorie din 10 octombrie ne ajută să descoperim, în Toscana, Muzeul Naţional din Calci, Biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” de la Bientina şi Vicopisano, o puternică cetate în Evul Mediu – celebră pentru capodopera Rocca del Brunelleschi, dar şi multe alte comori din tezaurul italian.

Ţara Galilor

Mulţi turişti cutreieră Ţara Galilor pentru peisajele sale fermecătoare – şi noi, alături de ei. În Snowdonia, pe un afloriment stâncos, se află un sătuc, unic în felul său: Portmeirion – devenit celebru în anul 1961, când, în ambianţa sa, a fost filmat serialul de televiziune „Prizonierul”.

Volubilis

Teleenciclopedia din 10 octombrie aduce şi o filă de istorie, pentru cei pasionaţi. Descoperim secretele din Volubilis, oraş maur romanizat, pe teritoriul de astăzi al Marocului.

(w882) 10 octombr

Tamarinul

Specific zonelor tropicale, tamarinul, zis şi tamarind, este una dintre cele 1.500 de specii de acacii, răspândite în Africa, India şi Australia. Un episod al Teleenciclopediei din 10 octombrie ne spune, aşadar, lecţia despre tamarin.

Competiţia hulpavilor

Viaţa înseamnă şi luptă zilnică pentru hrană şi supravieţuire. Cum se traduce asta în întrecerea vieţuitoarelor aflăm din ultima pagină a Teleenciclopediei din 10 octombrie, când descoperim diverse „preferinţe alimentare” ale insectelor.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...