loader
Foto

Săptămâna Eminescu la TVR

TVR 1, TVR 2 şi TVR 3 difuzează, în aceste zile, programe dedicate personalităţii poetului naţional

 

În săptămâna 14-20 ianuarie, TVR omagiază, prin programele sale, viaţa şi opera lui Mihai Eminescu. Emisiuni de reportaje, momente poetice sau filme documentare se regăsesc în grilele de programe ale TVR 1, TVR 2 şi TVR 3 în „Săptămâna Eminescu”.

Luni, 14 ianuarie, de la ora 16.50, TVR 1 difuzează documentarul Ipotesti, casa poetului, realizat de Lucia Hossu Longin, o producţie TVR Cinema. Filmul este o invitaţie în Ţara de Sus a Moldovei, la „Memorialul Eminescu” de la Ipoteşti. Creatorii ansamblului muzeal au ales ca Ipoteştii să nu fie doar un loc al memoriei înţepenite în timp, ci un pretext de a-l arăta lumii pe marele poet, în lumina proaspătă a începutului de mileniu.

„Eminescu este omul cu cel mai românesc destin: luptător trădat de prieteni şi geniu înfrânt de manualele de literatură.” Aceasta este descrierea poetului în viziunea lui Andrei Gheorghe, „avocatul” său din programul „Mari Români”, derulat de TVR în 2006. Documentarul-portret Mihai Eminescu, realizat de Camelia Robe, va putea fi urmărit la TVR 1 marti, 15 ianuarie, de la ora 17.00. Filmul evită clişeele care l-au făcut pe Eminescu, în ochii tinerilor, aproape indiferent, chiar agasant, din cauza manualelor neinspirat redactate. Iar ceilalţi îl invocă automat, fără să-l fi citit cu adevărat. „În fapt, Eminescu este, pentru majoritatea, un mare necunoscut. Filmul este construit pe un document aproape ignorat de specialişti: procesul verbal al poliţiei, prin care Eminescu este băgat în camaşa de forţă şi dus la ospiciu. Cei care au chemat poliţia îi erau buni prieteni, iar internarea a făcut-o marele lui protector: Titu Maiorescu. Astea au fost faptele. Iată de ce scenariul şi distribuţia nu se puteau înscrie în viziunile canonului şcolar şi mediatic”, îşi motiva realizatoarea TVR alegerea lui Andrei Gheorghe ca susţinător al poetului naţional în cadrul programului „Mari Români”.

Miercuri, la aceeaşi oră, telespectatorii TVR 1 regăsesc personalitatea lui Eminescu într-un moment poetic în interpretarea lui Dorel Vişan, Epigonii. Iar vineri, în aceeaşi linie, de la ora 17.00, vom hoinări pe Drumuri printre amintiri, într-un reportaj semnat de regretatul jurnalist Aristide Buhoiu, despre locurile în care a trăit Mihai Eminescu, în Bucureşti.

Şi în programul TVR 2 din această săptămână se regăsesc emisiuni dedicate celui mai important poet al literaturii române. Marţi, 15 ianuarie, de la ora 16.00, telespectatorii pot urmări documentarul Dumnezeirea la Eminescu, realizat de Grid Modorcea. Filmul îşi propune o radiografie pe subiectul divinităţii în opera lui Eminescu, oferind celor care îl urmăresc fragmente din proza şi poezia poetului, precum şi imagini semnificative din viaţa lui Mihai Eminescu.

Joi seară, de la 21.40, aflăm Ordinea cuvintelor, într-un moment poetic realizat de Sandrino Gavriloaia, intitulat Eminescu pe meridianele lumii. Programul cuprinde poezii ale lui Eminescu  traduse în limba germană de Geraldine Gabor şi Ernst-Junger Dreyer, în cadrul unui eveniment ce a a vut loc la Dusseldorf, Germania, în 2011.

Pe 20 ianuarie, de la ora 18.00, prietenii TVR 2 sunt invitaţi să asculte fragmente din opera eminesciană, în interpretarea actorilor Ilinca Goia, Marius Stănescu şi Mircea Rusu, reunite sub titlul Baladă în gerar, realizator Dominic Dembinski.

Şi TVR 3 difuzează în această săptămână programe dedicate poetului naţional. Pe 15 ianuarie, la Cap de afiş, Studioul teritorial Craiova propune un moment “Despre Eminescu”, cu Emil Boroghina. Iar duminică, pe 20 ianuarie, acelaşi actor şi regizor Emil Boroghina este invitatul emisiunii Alo, România!, difuzată în direct, de la ora 15.00 şi realizată la TVR Craiova. Emisiunea va avea ca temă viaţa şi activitatea lui Eminescu.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...