loader
Foto

Galerie foto

Să înceapă distracţia ! - la Filmul de Artă

Duminică, 23 iulie, de la ora 22.10, ați putut urmări o dramă istorică cu patru premii César : QUE LA FETE COMMENCE – producţie Franţa, 1975.

 

Să înceapă distracţia ! (QUE LA FETE COMMENCE – Franţa, 1975)

Regia: Bertrand Tavernier, Cu: Philippe Noiret, Jean Rochefort, Jean-Pierre Marielle

Premiul César pentru cel mai bun actor în rol secundar – Jean Rochefort

Premiul César pentru cel mai bun regizor - Bertrand Tavernier

Premiul César pentru cel mai bun scenariu original sau adaptat - Bertrand Tavernier, Jean Aurenche

Premiul César pentru cel mai bun design de producţie – Pierre Guffroy

Franţa, 1719: monarhia se resimte după moartea Regelui-Soare, Ludovic al XIV-lea. Succesorul acestuia Ludovic al XV-lea este minor şi are numai 5 ani – aşa că Filip al II-lea, Duce de Orléans, preia frâiele puterii, ca Regent al Franţei. În ciuda inteligenţei native şi a educaţiei alese pe care a primit-o, ducele (interpretat magistral de Philippe Noiret) este un desfrânat notoriu, mai preocupat de curtezane şi petreceri decât de treburile de la Curte.

Aşa că cel care profită de comportamentul delăsător şi sofisticat al ducelui este omul său de încredere, perfidul abate Dubois (Jean Rochefort) – un individ cinic şi ambiţios, care visează să ajuncă arhiepiscop. Planul lui este să profite de o rebeliune condusă de un marchiz breton naţionalist – stârnind astfel valuri în regat care vor masca planurile proprii de a-şi satisface ambiţiile.

Titlul „Să înceapă distracţia !" nu este doar îndemnul care dădea startul orgiilor organizate de Ducele de Orléans ci şi un simbol folosit de regizorul Tavernier pentru a marca începutul sfârşitului Monarhiei din Franţa.

Ca întotdeauna, filmul de artă va fi prezentat de  Laurenţiu Damian.

Producător Liliana Chiţescu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...