loader
Foto

Galerie foto

Royal Liverpool Philharmonic Orchestra – nopţi magice de concert

Seria Concertelor Festivalului Enescu va continua şi în această săptămână la TVR 2 şi pe TVR +. Marţi, 24 mai, şi miercuri, 25 mai, de la ora 23:30.

 

Marţi, 24 mai, ora 23:30

Sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra are în program Ottorino Respighi Poemul simfonic „Fontane di Roma“, Alexander Glazunov Concertul pentru vioară şi orchestră în la minor op. 82, Serghei Rahmaninov Simfonia nr. 1 în do minor, op. 13. Solist este nimeni altul decât violonistul Alexandru Tomescu.

Unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică, a susţinut sute de concerte de la debutul său din 1985. În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani.

(w882) Alexandru

Dirijor principal al Royal Liverpool Philharmonic Orchestra şi Oslo Philharmonic Orchestra, Vasily Petrenko şi-a început educaţia muzicală la St Petersburg Capella Boys Music School, cea mai veche şcoală de muzică din Rusia. Vasily a urmat cursurile de dirijor la Conservatorul din Sankt Petersburg, la clasa profesorului Ravil Martynov (dirijor al Orchestrei Simfonice din Sankt Petersburg) şi a participat la masterclass-uri organizate de muzicieni proeminenţi precum Ilya Musin, Mariss Jansons, Yuri Temirkanov şi Esa-Pekka Salonen.

Dirijorul lucrează cu ansambluri din toată lumea, precum London Symphony Orchestra, Philharmonia, Russian National Orchestra, Netherlands Radio Philharmonic, Orchestre National de France, Czech Philharmonic, Vienna Symphony, Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Finnish Radio Symphony, Orchestre de la Suisse Romande sau NHK Symphony Tokyo.

(w882) Vasily Pet

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

 

Miercuri, 25 mai, ora 23:30

Corul Filarmonicii „George Enescu” se alătură Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, avându-l dirijor pe acelaşi Vasily Petrenko. Dirijorul Corului este Ion Iosif Prunner, iar solistul concertului este pianistul Simon Trpčeski.

În program: Serghei Rahmaninov Concertul pentru pian şi orchestră nr. 3 în re minor op. 30, George Enescu Simfonia nr. 3 în do major op. 21.

Fondată în 1840, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra este cea mai veche orchestră simfonică din Marea Britanie. La originile ei se află Royal Liverpool Philharmonic Society, administrată de un grup de localnici iubitori de muzică.

Pe lângă orchestră, Royal Liverpool Philharmonic Society administrează şi Liverpool Philharmonic Choir, Liverpool Philharmonic Youth Orchestra şi Youth Choirs, grupul Ensemble 10/10, The Chamber Music Series şi este implicată în numeroase proiecte educaţionale din regiune. RLPO este singura orchestră din Marea Britanie care are propria sa clădire, o construcţie din anii 30, în stilul art deco.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

(w882) Royal Live

***

Despre Concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare. În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...