loader
Foto

Galerie foto

”Româniile” din Alsacia (prima parte)

Duminică, 10 martie, de la ora 15.30, vă invităm să urmăriți  prima parte a reportajului despre ”Româniile” din Alsacia. Partea a doua va fi difuzată duminică, 17 martie, de la ora 15.30.

 

La o minimă căutare pe internet despre românii din Alsacia, în lista oferită apar știri care mai de care mai... ”interesante”: români care au furat, care au înșelat, care au fost arestați, care au fost  trimiși înapoi în țară de către statul francez.

Așa încât, dacă nu ai un dram de curiozitate și ceva mai multă încăpățânare... nu prea te îndeamnă nimic din realitatea virtuală sau din cea ilustrată de ziarele sau  jurnalele de știri de limbă franceză să-i cauți pe românii care trăiesc în Alsacia sau în zona de nord-est a Franței.

(w882)

Despre ei se știu foarte puține în țară. Doar familiile lor rămase în România dau mărturie că ei există și își văd serios de viața lor. Și mai știu despre ei colegii de muncă, din cele mai bune spitale din Alsacia sau cei din cele mai cunoscute laboratoare de cercetare sau din întreprinderile de top ale Europei care își au sediul în apropierea Rinului.

(w882)

Ei între ei, românii din Alsacia se cunosc uneori doar în bisericile ortodoxe în care aleg să meargă în fiecare duminică și la sărbătorile mari de peste an. Așa încât fiecare parohie, fiecare biserică au devenit în timp câte o mică Românie, un fel de teritoriu sfințit de doruri, de lacrimi și de rugăciuni.

(w882)

Nu e ușor să trăiești printre străini. Nu e ușor să o iei de la zero într-o țară cu un alt fel de rânduială. La fiecare pas ai parte de un test, mereu ești sub lupă. Trebuie să fi nu bun, ci foarte bun în domeniul tău, ca să te impui și să fii respectat, iar asta presupune un stres zilnic foarte mare. Și dintr-un instinct de supraviețuire, mulți dintre românii din străinătate au regăsit sau au găsit calea spre biserică și întâlnirea cu Dumnezeu ca singurele ”energizante” reale care să-i ajute să supraviețuiască departe de familie, de prieteni și de locul în care s-au născut.

(w882)

Imagine Rudolf Szilagyi

Montaj Nicoleta Georgescu

Realizator Aura Dobre

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...