loader
Foto

"Româniile" din Alsacia (a doua parte)

Duminică, 17 martie, de la ora 15:30, TVRi difuzează partea a doua a reportajului despre românii din Alsacia.

 

Cel mai bun exemplu de sprijin venit din partea autorităților locale alsaciene pentru comunitățile ortodoxe de români din această zonă a Franței este cel acordat de primăria din Pulversheim Parohiei Ortodoxe Române ”Sfinții Cosma și Damian”.

(w235) Alsace

În mica localitate de lângă Mulhouse, un puternic centru industrial al Alsaciei de sud, o biserică romano-catolică, monument istoric, ce a fost multă vreme loc de rugăciune pentru comunitatea poloneză destul de numeroasă în această localitate minieră, a devenit de câțiva ani una dintre ”Româniile”... ortodoxe din estul Franței.

O mică Românie ridicată din nimic, de un preot care, în timpul liber, este asistent medical la cel mai important spital din Strasbourg, împreună cu enoriașii săi, cei  care uneori fac peste 100 km ca să ajungă în fiecare duminică la biserica lor.

Toate lucrările de transformare a bisericii într-una ortodoxă s-au făcut exclusiv de către enoriași, coordonați de preotul lor. Unul sau doi erau pricepuți în construcții, în rest ceilalți au învățat din mers.

Din donații, cu mult efort și cu multă rugăciune, ”biserica-țară” a prins viață prima dată când lucrările de amenajare au fost gata și a doua oară când pictura a fost finalizată.

La prima sfințire a participat însuși Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Pornind de la acțiunile culturale, mulți dintre localnicii francezi sau de alte naționalități sau confesiuni devin atrași și de frumusețea slujbelor ortodoxe din  biserica românilor.

(w882) Alsace

Precum o țară mutată în exil, oamenii care formează parohia ortodoxă din Pulversheim au diferite ocupații. Își împart timpul săptămânii între familie și serviciul solicitant. Așteaptă însă duminica pentru a putea participa la slujbă.

Fiecare dintre ei, acolo unde trăiește sau muncește, se transformă în ambasador fără imunitate diplomatică, arătând zilnic celor din jur că România reală este altfel decât cea din știrile tendențioase.

(w882) Alsace

***

Prima parte a reportajului "Româniile" din Alsacia a fost difuzată la TVRi pe 10 martie.

Imagine: Rudolf Szilagyi

Montaj: Nicoleta Georgescu

Realizator: Aura Dobre

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...