loader
Foto

Repere româno-poloneze

"Repere româno-poloneze" este titlul sub care realizatorul Radu Găină v-a propus pe TVR 3 o nouă ediție a emisiunii "Românii și Lumea", pe 28 mai, de la ora 19.30.

 

În anul 1919, armata Regatului României a participat la așa-numitul război al Pocuției, într-un context istoric în care statele polonez și român încercau să anihileze o posibilă  joncțiune a trupelor bolșevice cu cele din Ungaria condusă de Bela Kun, iar ucrainenii nebolșevizați au încercat să-și creeze statalitatea în forma unei republici occidentale a Ucrainei, în succesiunea primei republici populare și a unui hatmanat formate după dezintegrarea Imperiului Țarist.

Soldatii români au ajuns în zona localitătilor Kolomeea și Deliatin unde s-au desfășurat anumite operațiuni militare. În baza acestor acțiuni, în perioada interbelică, România și Polonia s-au învecinat.

În anul Centenar l-am provocat pe  profesorul Kazimierz Jurczak, filolog de profesie, șeful Departamentului de Studii Românești la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, să ne prezinte aspecte ale relațiilor istorice româno-poloneze din evul mediu spre contemporaneitate.
***
"Repere româno-poloneze" - pe TVR 3, la "Românii și Lumea," ediția din 28 mai, ora 19.30.
Producător și realizator: Radu Găină
Foto: Mihai Adrian Buzura

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

Schimbări în ordinea de desfășurare a Finalei Eurovision Song Contest

Ediția 68 a Eurovision Song Contest introduce o schimbare în modul în care este decisă ordinea de desfășurare a Finalei. Artiștii pot alege să ...

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație | VIDEO

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova am aflat subiectele dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.