loader
Foto

„Identitate Basarabia”: Victor Galușca și expoziția „Recunoaşte satul”

Basarabeanul Victor Galușca a fost protagonistul primului episod din noul sezon al emisiunii „Identitate Basarabia”. Descoperirea unui tezaur foto și tot ce a urmat au fost povestite la TVR3, pe 3 octombrie, la ora 17.00.

 

Într-o perioadă în care Republica Moldova se zbate din toate puterile să demonstreze că vectorul ei este unul european, ne-am propus să cunoaştem basarabeni care au demonstrat că ei deja merg senini pe acest drum. Apar prin cele mai diverse panoplii internaţionale. Ne mirăm de realizările lor şi-i lăsăm să treacă pe lângă noi.

Unii au reuşit să se stabilească în România, alţii n-au făcut-o din cele mai diverse motive. O parte se fac auziţi de acolo, alţii se pierd în anonimat… Este Basarabia culturală dintre Orient şi Occident.

Primul episod din noul sezon al programului Identitate Basarabia îi este dedicat regizorului şi fotoreporterului Victor Galușca. Şi aceasta pentru că prestigioasa publicație americană The Washington Post i-a dedicat un amplu articol moldoveanului. Acesta a descoperit 4.000 de fotografii vechi care surprind viața de la țară din perioada anilor ’50 - ’70, în plină epoca socialistă, aparţinând fotografului Zaharia Cuşnir. Valenţele artistice ale imaginilor i-au surprins pe artiştii fotografi de astăzi.

(w882) Expozitia

Pe 18 și 19 septembrie 2021, Victor Galușca a organizat la Roșietici, baștina lui Zaharia Cuşnir, expoziția de fotografii „Recunoaşte satul”, unde publicul spectator a fost invitat la o promenadă de-a lungul aşezării. În fața fiecărei gospodării, a fost instalat câte un banner cu imaginea din anii '60 a casei respective.

Episodul dedicat acestui fotoreporter basarabean este programat la TVR3 pe 3 octombrie, de la ora 17.00.

Producător: Violeta Gorgos

Foto 1 credit: Zaharia Cușnir, 1961, apud washingtonpost.com

Foto 2 credit: tvrmoldova.md

FILM.TVR.RO

Logo

 
Regatul Unit: Conchita, invitat special, la petrecerea Eurovision de la Londra 2024

Câștigătoarea Eurovisionului din 2014, Conchita Wurst, se va alătura line-up-ului de la petrecerea Eurovision de la Londra 2024, în calitate de ...

Muzicianul Ion Bogdan Ștefănescu, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, la „Mic dejun cu un campion” (ediție din 2021) | VIDEO

Interviurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul de artă Adrian-Silvan Ionescu, muzicianul Ion Bogdan Ștefănescu, actrița Mariana Mihuț, ...

O discuție de neratat la „Înapoi la argument”, despre drama și moștenirea familiei Pillat, cu Monica Pillat și H.R. Patapievici (ediție din 2009) | VIDEO(ediție din 2008)

Între 18 și 22 martie, de la ora 11.00, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile memorabile ale lui Horia Roman Patapievici cu Dan ...